Проблем за околната среда в Европа са и дългите опашки

...
Проблем за околната среда в Европа са и дългите опашки
Коментари Харесай

Европарламентът внася резолюция за приема ни в Шенген

Проблем за околната среда в Европа са и дългите опашки с камиони по границите, които се натрупват пред България и Румъния поради това, че не са членки на Шенген. Тези опашки са проблем и за единния пазар и нанасят стопански вреди. Около тези заключения се сплотиха през днешния ден евродепутатите в Страсбург. Те обявиха, че е належащо пълноправно участие на Румъния и България в Шенген още през 2024 година, с цел да бъдат решени тези два казуса.

В предложение за резолюция, признато единомислещо с 25 гласа " за ", членовете на комисията по петиции приканват Европейски Съюз да предприеме дейности за справяне с дългите опашки за тежкотоварни коли по границите на Европейски Съюз и приканват Съвета бързо да вземе решение за пълноправно участие на Румъния и България в Шенген.

Членовете на Екологичен потенциал акцентират, че заради разнообразни фактори, в това число непълен механически потенциал, дефицит на личен състав и отнемащи време инспекции на товарите, стотици товарни транспортни средства се задържат всеки ден на вътрешните граници на Европейски Съюз, в това число на границите сред шенгенските и нешенгенските държави-членки на Европейски Съюз, където транспортните средства са изправени пред извънредно дълго очакване и закъснение. Членовете на Екологичен потенциал означават също по този начин, че дългите опашки от товарни транспортни средства по външните граници на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани са изключително притеснителни.

Това скупчване на тежкотоварни коли по границите може да има негативно влияние върху здравето и изискванията на труд на водачите, пътната сигурност и действието на единния пазар на Европейски Съюз, настояват членовете на Екологичен потенциал. Те означават и въздействието върху здравето на европейските жители посредством замърсяването на въздуха, водата и шума.

Членовете на Екологичен потенциал означават, че на 30 декември 2023 година Съветът е взел решение за унищожаване на контрола по въздушните и морските граници сред Шенгенското пространство и Румъния и България. Решението обаче не взема решение най-големия и най-належащ въпрос, а точно прекосяването на сухопътните граници, където инспекциите остават на сухопътната граница на Шенген. Ето за какво членовете на Екологичен потенциал още веднъж показват поддръжката си за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. По-конкретно, Съветът следва да одобри допустимо най-бързо и не по-късно от средата на 2024 година решение по отношение на цялостното използване на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България, настояват членовете на Екологичен потенциал.

За да се решат проблемите по границите, членовете на Екологичен потенциал биха желали да видят наложителни законодателни ограничения на Европейски Съюз за общоевропейски стандарт от приблизително една минута за обработка на тежкотоварни коли на граничните пунктове в границите на Европейски Съюз - законодателство, което да разреши на водачите на камиони да употребяват по-малките гранични пунктове, когато основните артерии са затворени за ремонт на пътищата, с цел да се избегне зависимостта на водачите от случайни дейности на обособени държави; както и по-нататъшни старания от страна на страните от Европейски Съюз за усилване на трансграничното съдействие в битката с кражбите от товарни коли.

Предложението за резолюция ще бъде импортирано за разглеждане на следваата пленарна сесия на Европейския парламент.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР