Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност

...
Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност
Коментари Харесай

Липсва прозрачност при харченето на публични средства, обяви Радев

Проблем за бизнес средата в България е неналичието на бистрота в харченето на обществени средства. Можем да си сложим за съществена цел да изкореним мизерията и бедността, да спрем демографската злополука, да върнем български жители от чужбина, да станем богата страна. Това съобщи президентът Румен Радев по време на обществена лекция на тематика в УНСС, съобщи кореспондент на .
По думите му сега България наподобява на строителна площадка, където нещо се строи, само че не се знае тъкмо какво, тъй като е мрачно.
" Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в същото време други хора го крадат. Някакви хора управляват градежа, размахват карти и чертежи, само че други хора от тъмното в действителност ръководят тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, само че е толкоз рехава и нестабилна, че би трябвало да стартират да я ремонтират преди да е завършена, тъй като е мрачно ", сподели президентът и добави:
" Други хора строят пътища и автомагистрали, само че нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, тъй като е мрачно. Не се знае действителната стойност на обекта и какво и на кого се заплаща, тъй като е мрачно. Медиите не споделят истината, тъй като не могат да я видят в тъмното или тъй като не желаят да я видят, защото е мрачно. Но едно е ясно – дребното останали вложители напущат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите ".
По думите му най-важното, което би трябвало да създадем, с цел да я има България е да осветлим процесите в страната, да има бистрота в харченето на обществения запас, да има ясно открити правила, които да важат за всички.
Според него прокуратурата и съдът имат късмет да върнат доверието, като погнат крадците, без значение дали са от ръководещите или опозицията. " Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще докара до желанието резултати ", безапелационен беше Радев.

" Когато приказваме за стопанска система, би трябвало да помним, че тя е неразривно обвързвана с политиката. Никое държавно ръководство не може да успее, в случай че няма зад тила си работеща и устойчива стопанска система ", съобщи още президента.
По думите му триумфът на всяка една политика се мери с изгодите, които тя носи за обществото. Според радев действителните изгоди от политиката постоянно се мерят с висок витален стандарт и качество за живот. " За да бъде сполучлива една такава политика би трябвало да сме наясно къде сме ние, какви цели си слагаме и къде желаеме да отидем, какви цели и тактики образува и по какъв начин да ги осъществяваме ", сподели още той.
" Ако се съпоставим с България преди 10-20-30 година, ще откроим редица триумфи: въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят от планова към пазарна стопанска система, бе осъществена приватизация, въпреки и в български жанр , България бе призната в НАТО и Европейски Съюз, усвоиха се огромни по размер европейски средства, привлякоха се непознати вложения, последните години IT секторът бележи растеж ", съобщи Радев, като обаче означи, че в това време страната ни заема все по-устойчиво челните места в класациите по смъртност, миграция на младото население, обезлюдяване на цели региони и така нататък
Той напомни и че България е най-бедната страна в Европейски Съюз, с ширеща се битова престъпност и корупция.

" Днес означаваме деня на конституцията, това е огромното държавно начало на новоосвободена България. Днешната конституция на Република България вкарва и отстоява ясни хрумвания и правила на демокрацията. Българският парламент е основата гаранция за демократичността на нашата политическа система. Искрено искам да имаме мощен и сполучлив парламент, , това води в неустойчивост и непредвидимост на българския правов ред ", сподели президентът.
Той напомни практиката депутатите в преходните и заключителните разпореждания да вършат промени в други закони. " Все по-често сред първо и второ четене се оферират промени, за които няма обществото разискване. Свидетели сме по какъв начин значими законопроекти се внасят от народни представители, подобен метод остава подозрение за бягство от отговорност ", добави той.

На въпрос на студент за бъдещето на кохезионната политика на България, Радев съобщи:
" Това са фундаменталните правила на Европейски Съюз. Кохезионната политика е висше проявяване на солидарността. Тя има бъдеще, само че то зависи от нас - какъв брой нападателно и отговорно ние ще работим като страна бенефициент. Много е значимо по какъв начин ние ще продължаваме. Трябва да има доста добър баланс сред инфраструктура и човешки капитал. Трябва да имаме доста по-голямо внимание в вложение в човешкия капитал. "
Относно бъдещето на страната ни в Еврозоната, президентът добави, че нашето бъдеще е тъкмо там. " Въпросът е по кое време ще стане това. Покрили сме строгите финансови условия ", сподели още той.
" Решението не е политическо, решението е на ЕЦБ. Но постоянно има политически колорит. Усилията би трябвало да отиват за мощна стопански и обществена политика тук, с цел да достигнем показателят на конвергенция. Трябва да си създадем явен проект за това какво ще реализираме ", добави Радев.
На въпрос дали ще прави партия , президентът съобщи, че президентът е президент на всички българи и не може да основава политически партии.
Президентът е президент на всички българи и той не може да основава политически партии Ударите в Сирия
На въпрос какво мисли за ударите на Запада в Сирия, президентът разгласи, че за триумфа на една военна интервенция се съди по триумфите, които реализира тя.
" Ситуацията в Сирия се разграничава от двете войни в залива, Косово и Либия. Сега на театъра на военните дейности имаме разнообразни играчи, които преследват лични ползи. Най-вече огромна разлика: Асад е подсилен от Русия. Не може в тази обстановка да се ползват тактики от минали спорове. Политиците на всички страни от ден на ден се съблазняват да привеждат в деяние самолети, кораби, с цел да осъществят своите упоритости. Само едно изтърване на нервите и сме на прага на пряк конфликт. Моят апел е по-малко оръжие, повече разговор ", сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР