Проблем се оказа мястото за акостиране на лодкитеБлизо 150 участници

...
Проблем се оказа мястото за акостиране на лодкитеБлизо 150 участници
Коментари Харесай

Гребците от регатата ТИД - 2022 се сблъскаха с неочаквани препятствия в Русе

Проблем се оказа мястото за акостиране на лодките

Близо 150 участници в тазгодишната регата, се чака да слязат на русенски бряг. За поредна година, те дебаркират и почиват на брега в региона сред БУЛРИС и лимана на КРЗ. Първите пристигнали през днешния ден бяха двама русенци: 75-годишната някогашна здравна сестра от транспортна болница, и Емил Димитров, чиновник към Морска администрация.

Всъщност първите пристигнали, обичайно бяха чужденци и действително изненадаха уредниците с близо 3 часа по-ранното си появяване. Това бяха лодки с екипажи от Германия, Австрия и Франция. Имаше и такива, които не схванаха мястото за акостиране и тъй като се движеха в румънския сектор на реката, подминаха плануваното място за прекъсване. Всъщност действително са подхванати съществени и съответни дейности, за основаване на условия за участниците в регатата. Премахната е растителност, изравнен е терен, насипан е с пясък, но…. очевидно това се прави в последния миг, осведоми.

Подсигурени са химически тоалетни, пространствата за бани са хигиенизирани и приведени в експлоатация….Проблем, обаче се оказа мястото за акостиране на лодките. Поради продължаващото намаляване на равнището на реката, вместо брегът да е наклонен, той се оказва като ходило. Отделно в оголената линия, имаше голям брой стъкла и рискови предмети от тинята. Участниците трябваше да се оправят с непредвидени трудности, с цел да могат да стигнат брега и да се придвижат по него. Имаме в поради: въжета, лодки, понтони – невъзможни да се заобиколят поради гъстата растителност и сложни за покатерване от по-възрастните участници, натоварени с палатки и инвентар.

Екстрата са и стръмните стъпала. В предходни години, участниците имаха опцията да дебаркират, да изтеглят и да придвижат лодката си до мястото на палатката си.

По отношение на регатаТИД’22 информацията е следната:

Около 150-160 индивида се чака довечера да са на русенския бряг. Организаторът Стилиан Бонев, който е бил и на старта на регатата споделя: “На старта в Инголщад потеглиха към 120 индивида. От България имаше 9 участника. Около 35 са тези, които са стартирали от първата точка и не престават своето премеждие. Най-възрастния участник е жена от Германия на 84 години. В българския сектор имахме участник, въпреки и за малко на 4 години. “

Тази година в регатата са се присъединили представители на Канада, Англия, Франция и Швецария. „ Това не са страни членки на регатаТИД, само че са добре пристигнали. Реката е за всички “, добавя уредникът.

Тази година в регатата се е присъединил и екипаж с „ Викингско кану “. Те са стартирали в регатата от началната точка и са били екипаж от 4-ма гребци и един кормчия. Теглото на самата лодката е малко над 1000 кг и с дължина над 10 метра, само че заради ниските равнища на реката в нашите сектори, както и огромното физическо натоварване, ги е предиздвикало да приключат регатата в град Мохач.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР