Проблем с част от безплатните антигенни тестове в София. Една

...
Проблем с част от безплатните антигенни тестове в София. Една
Коментари Харесай

COVID-19: Лаборатория в София не иска безплатните антигени от държавата

Проблем с част от безплатните антигенни проби в София. Една от огромните лаборатории отхвърли да работи с тях и върна на страната 5000 теста. Причината – били неуместни за работа, а инспекцията им посочила, че дават отклонения в резултатите. В същото време продължава да има неясноти към цената, като постоянно хората би трябвало да заплащат повече от оповестените 10 лв..

Такъв е и казусът на мъж от Горна Оряховица демонстрира видео, снимано в понеделник в лаборатория в града. Причината - в региона към момента не са доставени по този начин наречените безвъзмездни проби, потвърдиха от РЗИ-Велико Търново за NOVA. Доставка се чакала „ до ден”.

В Пловдив проби има, само че на множеството места оптималната цена от 10 лв. не се съблюдава. Сумата може да скочи и до 40 лв.. Проверка има и в София. В една от огромните лаборатории признават, че взимат повече пари. Причините били две. Първо - към момента нямали подписан контракт с министерството, който да ги задължава. И второ – употребяват свои проби. Получените от страната 5000 безвъзмездни теста върнали на РЗИ.

„ Този тест е изработен да работи с по-дебели тампони за остъргване на предната част на носа. Това е проблем с дизайна”, изясни доктор Недялко Калъчев. В тази лаборатория не са сигурни и в резултатите.

„ 5 или 6 проби направихме на разнообразни хора. Двама от тях бяха позитивни преди това”, добави той. Безплатните проби обаче отчели негативен резултат, споделя лекар Калъчев. Затова създали и контролни PCR проби на двамата пациенти. Те също удостоверили COVID-19.

„ Може това да е било и случайност, само че е значимо и, че пробата е по-труден за работа”, безапелационен е медикът. В другите градове и доставените проби са разнообразни. Не всички обаче са недоволни от тях. Според лаборантите, тестванията са надеждни.

За да се тестват пациентите с безплатните проби, първо би трябвало да попълнят декларация. А част от тях отхвърлят. Доводите на всички са разнообразни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР