Проблем номер едно е енергийната криза. Това обяви след днешното

...
Проблем номер едно е енергийната криза. Това обяви след днешното
Коментари Харесай

Кирил Петков: 860 млн. лв. енергийна подкрепа за бизнеса, 750 млн. за помощи за ваксинирани пенсионери

Проблем номер едно е енергийната рецесия. Това разгласи след днешното съвещание на Министерския съвет министър председателят Кирил Петков. Той посочи, че е решено да бъдат отпуснати спомагателни 860 милиона лв. за енергийни помощи.

„ Много от бизнесите имат големи усложнения да покриват своите енергийни разноски. Въпросът е разискван, взехме решение да допълним енергийните помощи с спомагателни 860 милиона лв. “, съобщи той.   " Това е голям запас, който ще бъде вкаран, с цел да бъде помогнато на всеки, който се нуждае за се преодолее шока от растящите цени ", добави министър председателят.
Петков даде обещание спомагателни средства за справяне с енергийната рецесия
Имаме 3 съществени проблема, които би трябвало да решим през днешния ден. Това сподели при започване на последното постоянно съвещание на Министерския съвет за 2021...
Прочети повече
С спомагателните средства енергийните помощи за един отоплителен сезон, които се отпускат на бизнеса и потребителите ще стигнат почти 2 милиарда лв. посочи министърът на енергетиката Александър Николов.

Вторият спешен проблем е идната коронавирус вълна, която по думите на Петков идва с огромна скорост и се чака до две-три седмици. „ Имаме три седмици, с цел да ускорим оптимално имунизацията. Обсъждаме опцията да съкратим периода сред първа и втора доза. Искаме да насърчим хората, които са под максимален риск да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се имунизират “, изясни още Петков.

В тази връзка държавното управление е гласувало мярка, с която да усили оптимално имунизацията измежду възрастните хора в идващите седмици. Става дума за изплащането на 75 лв. за всеки пенсионер със приключен имунизационен цикъл. Тя ще важи както за тези, които към този момент са се имунизирали, по този начин и за тези, ще го създадат в интервала от 1 януари до края на юни. Петков разгласи още, че се чака още през днешния ден решение за понижаване на периода за слагане на бустерна доза след втората, с цел да може повече пенсионери да се възползват от тази помощ. „ Всички пенсионери, които се имунизират от първи януари до юни, ще бъдат поощрени със 75 лв. еднократно. Без да са нужни доказателства. Ще ги получат към февруарските си пенсии тези пари. Целта е да се увеличи имунизацията измежду най-рисковата група - възрастните хора “, сподели той.

За бизнесите, които не престават да имат проблеми поради коронавирус рецесията държавното управление отпуска в допълнение 120 млн. лв. за продължение на мярката 60/40. Според Петков по този метод ще бъдат подкрепени 80 хиляди служащи. Допълнително близо 750 млн. лева ще бъдат отпуснати за пенсионерите към до момента съществуващите ограничения. 100 млн. се отпускат и за поощряване на имунизацията против COVID-19.
Ваксинираните пенсионери ще получат добавката си през февруари
Националният застрахователен институт (НОИ) припомня, че по отношение на идното погашение на еднократна добавка от 75 лева към пенсиите н...
Прочети повече
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР