Пробивът в рециклирането прави пластмасовите отпадъци продукт с висока стойност,

...
Пробивът в рециклирането прави пластмасовите отпадъци продукт с висока стойност,
Коментари Харесай

Пробивът в рециклирането прави пластмасовите отпадъци стока с висока стойност

Пробивът в преработването прави пластмасовите боклуци артикул с висока стойност, заяви. Новият способ трансформира отпадъчната пластмаса в пиролизно масло, което съдържа скъпи олефини, употребявани в разнообразни промишлености. Процесът предлага опция за добиване на висококачествени алкохоли на стойност до 6000 $ на звук от отпадъчни пластмаси. Иновативната техника показва евентуални изгоди за околната среда, стопански изгоди, също по този начин може да бъде трогателен път напред за рециклиращия бранш. Светът е покрит с пластмасови боклуци. Стойността му е толкоз ниска, че не съществува добра стратегия, която да усили напъните за преработване над 10%. Въпреки че доста американци прилежно подават пластмасовия си отпадък в съответните контейнери всяка седмица, доста от тези материали, в това число многослойни материали и многоцветни пластмаси не могат да се рециклират благодарение на стандартните способи за механично преработване.
В последна сметка единствено към 9 % от пластмасата в Съединените щати се употребява наново, постоянно в артикули с ниска стойност. С нова техника обаче химическите инженери от Университета на Уисконсин-Медисън трансформират пластмасовите боклуци от артикули с ниска стойност в артикули с висока стойност. Новият способ, разказан в броя на списание Science от 11 август 2023 година, може да усили икономическите тласъци за преработване на пластмаса и да отвори врата за преработване на нови типове пластмаса. Изследователите пресмятат, че техните способи могат също да понижат излъчванията на парникови газове от стандартното произвеждане на тези промишлени химикали с почти 60 %. Новата техника разчита на няколко съществуващи техники за химическа обработка. Първият е пиролизата, при която пластмасите се нагряват до високи температури в среда без О2. Резултатът е пиролизно масло, течна примес от разнообразни съединения. Пиролизното масло съдържа огромни количества олефини – клас елементарни въглеводороди, които са централен конструктивен детайл на днешните химикали и полимери, в това число разнообразни типове полиестери, повърхностноактивни субстанции, алкохоли и карбоксилни киселини. В актуалните енергоемки процеси като парен крекинг, производителите на химикали създават олефини, като подлагат петрола на извънредно висока топлота и налягане. В този нов развой екипът от учени възвръща олефини от пиролизно масло и ги употребява в доста по-малко енергоемък химически развой, наименуван хомогенна катализа на хидроформилиране. Този развой трансформира олефините в алдехиди, които по-късно могат да бъдат в допълнение редуцирани във значими индустриални алкохоли. Тези материали с по-висока стойност включват съставки, употребявани за изработката на сапуни и почистващи препарати, както и други по-полезни полимери, съобщи Джордж Хубер (George Huber), професор по химическо и биологично инженерство, който управлява работата дружно с постдокторантския откривател Houqian Li и докторанта Jiayang Wu. Рециклиращата промишленост може скоро да одобри процеса. През последните години минимум 10 огромни химически компании построиха или оповестиха проекти за уреди за произвеждане на пиролизни масла от отпадъчна пластмаса. Много от тях прекарват пиролизното масло през парни крекери, с цел да произведат съединения с ниска стойност. Новата техника за химическо преработване може да обезпечи по-устойчив и рентабилен метод за потребление на тези масла.
  Изследването е взаимно изпитание в няколко разнообразни отдела на университета. Следващата стъпка за екипа е да настрои процеса и да разбере по-добре какви комбинации от рециклирана пластмаса и катализатор създават съответни крайни химически артикули. Безпорядъкът, раздразнението, замърсяването и вредите, дължащи се на пластмасовите боклуци в околната среда, са бързо възходящ проблем. Има даже ранни проучвателен старания, които демонстрират, че дребна парченце пластмаса се натрупва в телата ни – до резултати, които към момента не са изцяло изяснени. Пластмасите са прелестни материали, без подозрение и изцяло потвърдени. Никой с разсъдък не се опълчва на потреблението им. Но растежът на пазара и големият набор от използва, които разпространиха отпадъците по цялата планета, се трансформират в страшилище, с което науката и светът би трябвало да се оправят по всевъзможен метод.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР