Пробивът в информационната система на НАП е „сравнително левашки“. Това

...
Пробивът в информационната система на НАП е „сравнително левашки“. Това
Коментари Харесай

Пробивът в НАП бил „сравнително левашки“

Пробивът в осведомителната система на Национална агенция за приходите е „ относително левашки “. Това съобщи пред бТВ шефът на държавната компания „ Информационно обслужване “ проф. Михаил Константинов. Според него изтеклите данни не са част от архива на данъчните, за който дава отговор „ Информационно обслужване “, а разпилени работни файлове, създавани от чиновниците. Константинов твърди, че в информацията няма нищо сериозно. Колкото до персоналните данни, той отбрани тезата на финансовия министър Владислав Горанов, че би трябвало да се тормози някой, който е скрил банкова сметка от брачната половинка си. Системата за ЕГН-та в България от дълго време е пробита, единствено допреди няколко години номерата на всички висяха по стените по време на избори, добави Константинов.

Какво толкоз?

Има доказателства, че точно 20-годишният ИТ-специалист Кристиян Бойков е проникнал в системата на Национална агенция за приходите, сподели още Константинов. Той отхвърли да даде повече детайлности с аргумента, че тече следствие. Все отново съобщи, че са конфискувани „ компютърни конфигурации “, които съдържали доказателства. По мотив тезата на юристите на Бойков, че той работи единствено на операционната система Линукс, а файлът, който проверяващите считат за съществена диря, е основан на Уиндоус, Константинов съобщи, че бранителите са длъжни да приказват такива неща. Същата е тезата и на известния програмист Светлин Наков, който в четвъртък разгласи, че доказателствата може да са фалшифицирани.

„ За мен е ясно, споделям го за себе си, виждате – всеки има вяра в нещо, аз имам вяра, че е по този начин. Това е съвсем несъмнено, той най-вероятно ще си признае и ще мине на минимума “, сподели Константинов и предложи да се хване на бас, че Бойков е виновен за случая.

В четвъртък Бойков бе освободен от ареста, а обвиняването му бе смекчено. Само за ден прокуратурата промени позицията си и към този момент не счита, че младежът е проникнал в сериозна инфраструктура. Новото обвиняване дава опция за по-леко наказване, което може да бъде и единствено санкция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР