Пробив в българската медицина. За първи път у нас млада

...
Пробив в българската медицина. За първи път у нас млада
Коментари Харесай

Пробив в медицината у нас: Жена с трансплантиран черен дроб стана майка на здраво бебе

Пробив в българската медицина. За първи път у нас млада жена с трансплантиран черен дроб стана майка на крепко момиченце.

Животът на 29-годишната Петя Йорданова беше избавен преди две години при първата по рода си у нас сплит трансплантация във Военномедицинската академия (ВМА), а за новороденото в продължение на 43 дни се грижиха лекарите в " Майчин дом ".

Лекари от ВМА направиха за първи път така наречен „ сплит трансплантация ” на черен дроб

На тази фотография е чудото живот - бебето Рая, щастливият татко Радослав и още по-щастливата майка Петя.

Снимка: ВМА

А на тази фотография - тримата лекари, които направиха чудото допустимо.

Снимка: ВМА

Всичко стартира преди няколко години, когато Петя е диагностицирана с автоимунно заболяване на черния дроб, което нелекувано води до съдбовен край.

„ 2019 година беше най-критично и чернодробната кома, в която изпаднах. Тогава професорът споделил на родителите ми да се приготвят за най-лошото, което е било и най-тежкият миг за тях. Да чуеш, че детето ти може да не оцелее. И на Голяма Богородица аз се събудих…Успях да събера сили и се разсъниха. Продължих да се боря “, споделя Петя.

Отбелязваме Европейския ден на донорството

Единственият излаз е трансплантация. През 2021 година на св. Димитър тя получава по този начин чаканото позвъняване – има донор за нея. Лекарите правят първата по рода си у нас „ сплит трансплантация “.

„ В листата на чакащите фигурираше и едно бебе. Тъй като бебетата и децата са с приоритет, се взе решение за сплит трансплантация, която да даде част от дроба на донора на бебето и другата част да бъде за Петя “, описа проф. Никола Владов, експерт по трансплатационна хирургия във ВМА.

След 6-часова интервенция Петя сбъдва първата си най-голяма фантазия – да спасят живота ѝ. Две години по-късно тя сбъдва и втората си най-голяма фантазия – да подари живот.

Рая се ражда в Деня на св. Мина – покровителят на фамилията.

След 43 дни в „ Майчин дом “ Рая е подготвена да се прибере вкъщи. Изпращат я лекарите от ВМА, които избавиха живота на майка ѝ преди две години.

Снимка: Майчин дом

В своя календар на чудесата Петя към този момент е отбелязала св. Димитър Чудотворец, когато избавят живота ѝ, и св. Мина, когато ражда Рая.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР