Пробив на крайнодесните в Холандия. Премиерът Марк Рюте губи мнозинството

...
Пробив на крайнодесните в Холандия. Премиерът Марк Рюте губи мнозинството
Коментари Харесай

Възход на крайнодесните в Холандия

Пробив на крайнодесните в Холандия. Премиерът Марк Рюте губи болшинството си в Сената. Набиращата скорост партия „ Форум за народна власт “ раздруса холандския политически пейзаж, като завоюва най-вече гласове на районните избори, които дефинират състава на Сената. „ Форум за народна власт “, отпред с 36-годишния Тиери Боде е огромният победител на изборите. Оценките сочат, че партията ще има 13 места в Сената, следвана от партията на Рюте с 12.

В случай че резултатите от екзит пола се потвърдят, това ще значи, че ръководещата коалиция на премиера ще има потребност от поддръжката на други политически сили, с цел да прокарва законодателство в Народното събрание.

Резултатите от екзит пола сочат, че "Форум за народна власт ", водена от изгряващата звезда на холандската политика Тиери Боде печели 13 места в 75-местния Сенат. Народната партия за независимост и народна власт на премиера Марк Рюте ще разполага с един сенатор по-малко от досегашните 13, а общият брой сенатори от ръководещата коалиция се срутва от 38 на 31. На процедура Боде измества от фокуса на публичното внимание и Партията на свободата на Геерт Вилдерс, която до момента доминираше извънредно дясното пространство в Холандия.

Холандците гласоподаваха на районни избори единствено два дни, откакто мъж от турски генезис простреля трима души в центъра на холандския град Утрехт. Боде не приключи акцията си след офанзивата, както направиха останалите партии. Той упрекна за станалото хлабавата държавна политика по имиграцията.

В тирада пред последователите си, изпъстрена с литературни препратки, Боде сподели, че арогантността на елитите е била осъдена. „ Стъпили сме върху руините на това, което в миналото беше най-красивата цивилизация в света. Днес спечелихме първата си огромна борба ".

Боде поддържа излизането на Холандия от Европейски Съюз и по-близки връзки с Русия, опълчва се на имиграцията и заимства лозунга на Доналд Тръмп, заявявайки, че „ Холандия е преди всичко “. Набляга също на културни и стопански тематики, опълчва се на еврото. Холандската стопанска система беше една от най-добре функциониращите в Европа под управлението на водени от Рюте държавни управления, само че негодуванието от стратегиите за строги икономии, въведени преди десетина години, се натрупа. Неотдавнашни диспути се концентрираха върху финансирането на проектите на държавното управление да реализира интернационалните цели по отношение на измененията в климата.

Лявоориентираните гласоподаватели считат, че не се прави задоволително по въпроса и поддържаха "Зелени леви ", които също разшириха поддръжката си, като взеха близо една четвърт от гласовете в Амстердам.

Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да одобряват законите, в това число и на левицата в лицето на екологичната партия „ Зелената левица “, водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от четири на осем.

Ръководителят на нидерландската социалистическа партия назова гласуването „ референдум за Рюте “, макар че самият министър председател настоя, че няма да се отдръпна, в случай че обединението му изгуби болшинството си.

Рюте сподели, че ще търси поддръжка от "конструктивни " партии и от левицата, и от десницата. Боде изключи всякакво съдействие. Финалните резултати ще бъдат оповестени от холандската изборна комисия на 25 март.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР