Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са

...
Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са
Коментари Харесай

Няма огнище на африканска чума по свинете у нас!

Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са негативни, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Остават още към шест километра към село Росица за дотъкмяване на оградата за въздържане на дивите прасета по българско-румънската граница като профилактична мярка срещу преместване на болест от африканска чума по свинете, сподели през днешния ден край силистренското село Кайнарджа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който направи ревизия на тукашния сектор на оградата.

Според министър Порожанов довършителните работи може да приключат и през днешния ден. По думите му оградата е ефикасна. Организирани са патрули и в случай че се открият нарушавания, се вършат съответните поправки. Подобрена е и дезинфекцията на граничните пунктове.

Министър Порожанов направи и среща с производители на индустриално свинско месо в Силистра. След срещата министърът съобщи, че асоциациите на производителите са сложили въпроси, свързани с евентуалните закани от болест с африканска чума по свинете, която може да тръгне от персоналните дворове на популацията, тематиката за компенсациите и тематиката за транспортните коридори, когато в една област се откри болест и има ограничаване на придвижването на животни. Министър Порожанов сподели, че през тази седмица се чака да се организира Централен епизоотичен съвет, на който са поканени и производителите, и диалозите ще продължат.

От Силистра министър Румен Порожанов отпътува за Букурещ, където ще се срещне с сътрудници министри. Ще бъдат разисквани ситуацията, взаимоотношението и съдействието в битката с африканската чума по свинете.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР