Пробите, взети от морската вода през вчерашния ден, не показват

...
Пробите, взети от морската вода през вчерашния ден, не показват
Коментари Харесай

Авария в Кранево: Замърсена ли е водата в района

Пробите, взети от морската вода през вчерашния ден, не демонстрират отклоняване от стандарта за качество на черноморските води, сподели в село Кранево служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров.

Той бе в балчишкото село по повод възникналата авария на заустващия колектор. Днес на място чиновници на Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Регионалната ревизия по околната среда и водите - Варна взеха проби от морската вода, заяви Българска телеграфна агенция.

Налага се спешно възобновяване на колектора за пречистените води. Очаква се договорът за осъществяване на план по Оперативната стратегия " Околна среда " да бъде подписан с " Водоснабдяване и канализация " в Добрич до 17 юли.

По плана за ремонт и модернизиране на пречиствателната станция за отпадни води „ Албена “ са планувани 13 милиона лв., а за дълбоководното заустване и новия колектор - още осем милиона лв.. „ Въпросът ще бъде решен при сключване на контракта доста скоро “, сподели министър Димитров. 

На място бе и шефът на БДЧР Явор Димитров, както и чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда, които взеха проби от морската вода и регистрираха резултатите. 

Явор Димитров ги заключи като сподели, че по индикатори разперен О2, плътност на О2, соленост и температура на морската вода проучванията, направени през днешния ден, демонстрират, че по отношение на нормите за положително качество на черноморските води резултатите са малко под нормите. „ Това се дължи на високата температура на водата, което води до по-ниска плътност на О2 “, уточни шефът на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “. Той добави, че инспекция на водата е направена още на 4 юни, при първия сигнал от " Водоснабдяване и канализация - Добрич " АД  за повреда на колектора на Пречиствателната станция „ Албена “. Резултатите демонстрират, че качеството на водата е положително. Допълнителни проучвания ще бъдат направени в лаборатория.

През вчерашния ден Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Добрич предложи оптимално ограничение на използването на морската вода за къпане в региона на повредата, зародила в Пречиствателна станция за отпадни води " Албена ", с оглед предотвратяване на къпещите се от излагане на замърсяване. Предстои специалистите от РЗИ да извършат пробонабиране и в утрешния ден. Тогава се чака да излязат и резултатите на пробите, взети на 21 юни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР