Пробите от храната, консумирана от учениците в Спортното училище в

...
Пробите от храната, консумирана от учениците в Спортното училище в
Коментари Харесай

Отрицателни проби за салмонела, листерия и бацилус цереус от храната, пратила ученици в болница

Пробите от храната, употребявана от учениците в Спортното учебно заведение в град Пловдив на 12-13 септември, не демонстрират съществуване на салмонелни бактерии, листерия моноцитогенес и бацилус цереус, оповестяват от Българската организация за сигурност на храните.
Още по темата
Миналата седмица десетки възпитаници от учебното заведение получиха признаци на хранително натравяне. За лекуване в инфекциозната клиника на болница " Свети Георги " бяха признати 16 деца. По-късно стана ясно, че 194 възпитаници са обядвали и вечеряли в стола на спортното учебно заведение във вторник, 13 септември. Вечерта 65 от тях получават признаци на хранително натравяне . Те са възпитаници от 5 до 11 клас.

 

Проби за спомагателни изпитвания за норовирус* и ентеротоксини са изпратени в лаборатория на БАБХ в град София. Резултати от тях се чакат след три дни. При осъщественото лабораторното проучване е открито противоречие по показанията за хигиена на индустриалните повърхности.

Спряна е употребата на учебния стол и са връчени наставления за осъществяване на главно разчистване и стерилизация на работните пространства и повърхности, както и за проучване за заразоносителство и здравословно положение на личния състав.

*Норовирусът е патоген, причиняващ стомашно-чревни инфекции с бързо разпространяване. Възможно е да бъде извършител на хранително отравяне, като заразяване може да се случи при консумация на нечиста храна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР