Пробите дойдоха и няма чума - отговорност трябва да поемат

...
Пробите дойдоха и няма чума - отговорност трябва да поемат
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Пробите дойдоха - чума няма. Искам оставки

Пробите пристигнаха и няма чума - отговорност би трябвало да поемат министър председателят Бойко Борисов и двамата министри Валентин Радев и Румен Порожанов.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на ексклузивен брифинг в централата на партията.

По думите й двамата министри би трябвало да си вървят незабавно.

"Днес се явявам пред вас в лицето и качеството си на основен превратаджия в страната по думите на Цветан Цветанов: "Корнелия Нинова е отговорна за чумата по животните ". Докъде стигна преврата, до формалната информация, че изследваните проби в 3-километровата зона в Странджа няма чума. Два месеца след началото на казуса няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите от режима на държавното управление “, сподели в изказването си Нинова.

Компютърна компания ще доставя препарати за чумата по овцете

Тя разясни, че когато от Българска социалистическа партия са споделили, че няма доказателства за чума, са се задали въпроси кой ще понесе отговорността, в случай че чумата тръгне из страната.

"Надявам се някой ден прокурор да погали премиера Бойко Борисов по главата, в това число за това, което аргументи на Странджа ", сподели още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разкритикува Борисов, че ръководи 10 години с лакърдии, което съгласно нея води до срив на страната и държавността.

"Ще посетим Ямболско и Странжда. Този път ние ще го организираме - не прелом, само че ред, права и закон в страната. Ще се срещнем с хората и всички искащи ще организираме и подпомогнем да подадат искове в български и европейски институции “, закани се тя.

Според нея всеки персонално би трябвало да си поеме отговорността за казуса с чумата.

ГЕРБ упрекна Нинова за напрежението в Странджанско

"Хайде в този момент да забележим кой ще си понесе отговорността. Днес господин Порожанов се опита да трансферира всичко върху шефа на БАБХ. Трябва да се спре с този цирк. За Търговския указател отговорността пое бушонът, госпожа Цачева си седи. За банкрута на застрахователната сдружение отговорността пое Ралица Агайн. Председателката на комисията видите ли не знаела. Сега насочват всички отговорности и стрели от сутринта към господин Илиев “, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

Противоречива информация за вторите проби от огнищата на чума, твърди БНР

"Няма резултат от вторите проби, взети в огнищата на чума по дребните преживни животни " – сподели през днешния ден заместник-директорът на Агенцията по храните доктор Георги Чобанов, представен от БНР.

Валентин Радев: Ситуацията е спешна, заплахата действителна

Той съобщи, че е нечиста сделка информацията в някои медии, че вторите проби са негативни и това демонстрира, че БАБХ без причина е умъртвила животните в Странджанско:

"Пробите към момента се изследват, тъй че те не са завършили с проучването и към момента не са ясни резултатите, тъй че не мога да разясня дали са негативни, или позитивни ".

Експерт: Искам да видя това прасе, което скача 4 метра

По-рано пред медиите министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че има информация за резултатите от някои от вторите проби:

"Това са вторите проби, които би трябвало да покажат има ли разпространяване, дали има уголемение на това заболяване, и аз персонално би следвало да съм удовлетворен от това, че към този миг вторите проби не дават положителни резултати ".

Румен Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

"Осем хиляди са вторите проби, взети от огнищата, чака се резултатите от тях да излязат до края на идната седмица ", посочи заместник-директорът на Агенцията по храните доктор Георги Чобанов. Далеч по-обезпокоителен, съгласно него, е фактът, че втори проби към момента не са взети от едно от стадата, което сподели позитивна проба при първото тестване:

"Нашите сътрудници не са позволени в тази плантация, тъй че ние нямаме достъп до тази плантация и спекулацията, че там всички животни са здрави и цъфтят от здраве, по никакъв метод не можем да го разясняваме. Нямаме наблюдаване върху фермата и върху развоя на събитията във фермата ".

Друг коментар от Българска социалистическа партия

Народният представител проф. Светла Бъчварова възкликна, че чума няма, само че наказания има и акцентира, че към момента има стопани в рамките на 20-километровата зона към огнищата, които не са получили компенсациите си, което доста скоро ще ги докара до банкрут.

"Засега обезщетения не са обезпечени за тези аграрни стопани, а техните ограничавания са първо да не оферират и продават на пазара земеделска продукция, а също така да не се извеждат отвън стопанските дворове. Ако няма обезщетения за пропуснати изгоди, тези аграрни стопани и без чума ще банкрутират, тъй като разноските, които би трябвало да вършат са всеки ден, с цел да поддържат съответните стопанства, а доходи към този момент втори месец не могат да осъществят. Настояваме обезщетенията на земеделските стопани в Странджанско да бъдат изплатени в действен порядък “, съобщи проф. Бъчварова.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР