Пробиотиците са сред най-популярните от всички хранителни добавки и продажбите

...
Пробиотиците са сред най-популярните от всички хранителни добавки и продажбите
Коментари Харесай

Какво е пробиотик и какви са ползите от приема на добавка?

Пробиотиците са измежду най-популярните от всички хранителни добавки и продажбите не престават да порастват всяка година. До 2023 година се планува продажбите на пробиотични добавки да надвишават 64 милиарда $. ( )

Пробиотиците, които са избран тип другарски бактерии, обезпечават изгоди за здравето, когато се употребяват.

Хората одобряват пробиотик за понижаване на признаците на избрани медицински положения, да покачат имунното здраве, да подобрят депресивните признаци и даже да насърчат загубата на тегло.

Но в действителност ли пробиотиците са ефикасни? Всеки ли би трябвало да приема пробиотик? Колко време се пие пробиотик?

Ако решите, че желаете да се възползвате от приема на пробиотична добавка, на пазара има доста отлични артикули, от които да избирате.

В взаимозависимост от вашите потребности, може да изберете пробиотик от един или няколко варианта. Ако не сте сигурни за типа на пробиотика или дозата, която би трябвало да приемате, попитайте доктор за съвет.

Тази публикация изяснява какво съставляват пробиотичните добавки, кой може да има изгода от приемането им и по какъв начин да изберем верния тип.

Какво съставляват пробиотиците?

Пробиотиците се дефинират като „ живи микроорганизми, които, когато се одобряват в съответни количества, обезпечават изгоди за здравето “.

Пробиотиците се намират естествено в избрани пробиотични храни  и в червата. Например, храни като кимчи, българско кисело мляко и кисело зеле могат да бъдат естествени източници на пробиотици. Пробиотиците също могат да се прибавят към храните по време на обработката.

Полезните бактерии живеят в чревния ви тракт и вземат участие в разнообразни значими телесни процеси, като произвеждане на витамини, контролиране на настроението, храносмилане, имунна функционалност и други. ( )

Пробиотик може да се приема и като добавка, която съдържа един пробиотичен вариант или голям брой пробиотични варианти. ( )

Пробиотичните добавки са свързани с някои изгоди за здравето . Но до момента в който изследванията върху пробиотиците се усилиха доста през последните 20 години, учените към момента научават за нови неща за тях и здравните резултати на пробиотичните добавки.

Какво съставляват CFU?

Пробиотиците се мерят в единици, образуващи колонии (CFU). Тези единици съставляват броя на жизнеспособните бактерии на доза.

Продуктите, етикетирани като 1 x 10 9  CFU, съдържат 1 милиард жизнеспособни или живи бактерии на доза. Повечето добавки съдържат 1-10 милиарда CFU на доза. Някои добавки обаче съдържат доста по-големи количества.

За да има позитивен резултат, пробиотиците би трябвало да се одобряват в много огромни дози. Учените допускат, че пробиотиците би трябвало да съдържат минимум 106   (1 милион) жизнеспособни CFUs на грам, с цел да могат да преминат през храносмилането и да окажат позитивен резултат върху тялото. ( ) ( )

Какви са изгодите от приема на пробиотици?

Вашите вътрешности са домакини на към 100 трилиона микроорганизми от повече от 500 разнообразни типа, съгласно Харвардското здравно учебно заведение. Вашият микс от бактерии е неповторим, като вашия пръстов отпечатък. Понякога заболяване или стрес могат да трансформират бактериалния баланс и да основат храносмилателни и други проблеми.

Доказано е, че пробиотичните добавки са потребни за здравето по доста способи.

Пробиотиците работят, като трансформират състава на вашите чревни бактерии или метаболитната интензивност на съществуващите бактерии. Добрите бактерии изтласкват неприятните в червата ви. Това предотвратява размножаването на неприятните бактерии и причиняването на зараза или инфектиране.

Пробиотиците могат да оказват помощ на храносмилането ви и да разрешат на тялото ви да извлича хранителни субстанции от храната ви. Добрите бактерии могат също да създават ензими или протеини, които инхибират или даже убиват нездравословните бактерии. Специфични типове пробиотици също подтикват имунната ви система.

Въпреки това, някои от хипотетичните изгоди от пробиотиците не се поддържат от изследвания, тъй че е значимо постоянно да се консултирате със здравен експерт, преди да вземете пробиотична добавка, изключително в случай че се надявате да подобрите признаците, свързани със здравословно положение.

Може да усъвършенства признаците на някои стомашно-чревни болести

Някои от най-добре проучените използва на пробиотик са свързани с лекуването на стомашно-чревни болести като синдром на раздразнените вътрешности ( СРЧ) и възпалително заболяване на червата (IBD) .

В един обзор на 11 изследвания, 7 от изследванията оповестяват за доста усъвършенстване на признаци като отичане на корема и коремна болежка при хора с IBS, които са приемали пробиотични добавки, спрямо плацебо. Останалите четири изследвания не откриха обилни усъвършенствания.

Прегледът също по този начин откри, че пробиотиците с доста варианти, употребявани в продължение на най-малко 8 седмици, са най-ефективни за възстановяване на признаците на IBS. ( )

Трябва да се означи, че Lactobacillus acidophilus участва във всички изследвания на добавки с доста варианти, които оповестяват за обилни усъвършенствания.

Пробиотиците с доста варианти могат да подобрят някои признаци при тези с IBD, макар че наподобяват по-малко ефикасни при хора с заболяването на Crohn. Доказателствата обаче понастоящем са лимитирани и са нужни добре проектирани изследвания. ( ) (   ) (   )

Може да помогне при запек и диария

Проучванията демонстрират, че приема на пробиотик може да помогне за възстановяване на голям брой типове диария , в това число инфекциозна диария, диария, обвързвана с антибиотици и диария на пасажера. ( ) (   ) ( )

Някои варианти, в това число Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii , наподобяват изключително ефикасни за лекуване на диария при деца и възрастни. ( ) (   )

Някои пробиотици, като Bifidobacterium lactis, също могат да оказват помощ за възстановяване на запека. Резултатите от изследването обаче варират, като някои не демонстрират усъвършенствания при запек с пробиотично лекуване. ( )

Може да е от изгода за здравето на пикочните пътища

Приема на добавка пробиотик може да помогне за поддържане здравето на пикочните пътища и да бъде потребно за дами, които получават чести инфекции на пикочните пътища (UTI).  ( )

Някои изследвания демонстрират, че лекуването с пробиотиците Lactobacillus rhamnosus  GR-1 и Lactobacillus reuteri  RC-14 може да помогне за понижаване на инфекциите на пикочните пътища при дами. ( ) (   )

Резултатите от изследването обаче са спорни.

Един обзор на три рандомизирани следени изследвания откри, че приемането на пробиотици не понижава доста рецидивите на UTI при дами в постменопауза. ( )

Други евентуални изгоди

В допълнение към изгодите, изброени нагоре, някои изследвания демонстрират, че пробиотичните добавки могат да имат следните резултати:

  • Може да насърчи имунното здраве:  Доказателствата поддържат ролята на пробиотичните добавки за поддържане на имунното здраве. Няколко изследвания допускат, че пробиотиците могат да подобрят имунната функционалност при избрани популации, само че са нужни повече изследвания. (   ) (   )
  • Може да е от изгода за здравето на метаболизма и ръководството на тежестта: Промените в чревните бактерии могат да допринесат за затлъстяване и метаболитни проблеми, а някои изследвания демонстрират, че пробиотичните добавки могат да насърчат загуба на тегло . Изследванията в тази област не престават. ( )
  • Може да усъвършенства сърдечно-съдовите рискови фактори: Пробиотичните добавки могат да оказват помощ за намаляване  на равнищата на липидите в кръвта при някои хора, което може да понижи риска от сърдечни болести. Понастоящем обаче доказателствата са лимитирани. ( ) (   ) (   )
  • Може да помогне за лекуване на избрани душевен и прочувствени разстройства: Проучванията демонстрират, че някои пробиотици могат да оказват помощ за лекуване на меланхолия, само че са нужни повече висококачествени изследвания, преди да могат да се създадат съществени изводи. ( ) (   )

Кои са най-разпространените пробиотици?

Общи типове пробиотик

Най-често употребяваните пробиотици са типове от два съществени рода. Тези родове са и най-изследваните пробиотици:

Бифидобактерии (Bifidobacterium):  Този жанр бактерии се употребява постоянно в храни и добавки. Смята се, че те:

  • поддържат имунната система
  • лимитират растежа на нездравословните бактерии в червата
  • оказват помощ за разграждането на лактозата до хранителни субстанции, които тялото може да употребява

Лактобацилус (Lactobacillus):  Този жанр бактерии създава лактаза, ензимът, който разгражда лактозата или млечната захар. Тези бактерии също създават млечна киселина. Млечната киселина оказва помощ да се управлява популацията на неприятните бактерии. Той също по този начин служи като мускулно гориво и усилва усвояването на минерали от тялото.  Lactobacillus  бактериите се срещат естествено в:

  • устата
  • фино черво
  • влагалището

Често срещани типове пробиотици

Пробиотичните типове са генетични подтипове на родовете. Всеки пробиотичен тип има друг резултат върху тялото. Ще видите имената на пробиотичните типове на етикетите на храните или добавките, комбинирани с името на рода.

Например  родовете Bifidobacteria или  Lactobacillus постоянно се редуцират като  B . или L . и комбинирано с името на обособения тип, като acidophilus . Това ви дава пробиотика L . acidophilus  . Ето по какъв начин името ще се демонстрира на етикетите на храните или добавките.

Ето шест постоянно срещани типа пробиотик, които ще намерите на етикетите на храните и добавките.

B. animalis: Този тип е съставна част в продукта Activia на Dannon. Помага за подкрепяне на храносмилането и за битка с бактериите, пренасяни от храната. Смята се също, че ускорява имунната ви система.

B. breve: Този тип живее в храносмилателния тракт и във влагалището. И на двете места той се бори с бактериите, причиняващи инфекции, или дрожди. Помага на тялото ви да всмуква хранителни субстанции посредством ферментация на захари. Той също по този начин разгражда растителните фибри, с цел да ги направи смилаеми.

B. lactis: Извлича се от сурово мляко. Това е съставна част в пробиотичната формула за кърмачета на Nestle, наречена Good Start Natural Cultures. Той също по този начин служи за изработката на:

  • мътеница
  • извара
  • сирена

B. longum: Този тип живее в стомашно-чревния тракт. Помага за разграждането на въглехидратите и може да бъде и антиоксидант.

L. acidophilus: Този тип се намира в тънките вътрешности и във влагалището. Подпомага храносмилането и може да помогне в битката с вагиналните бактерии. Можете да го намерите в кисело мляко и ферментирали соеви артикули, като мисо.

L. reuteri:  Този тип се среща в червата и устата.  Едно изследване  показа, че понижава оралните бактерии, които предизвикват кариес. Смята се също, че оказва помощ на храносмилателната система. ( 28 )

Как да изберете най-хубавия пробиотик за вас

Ако се интересувате от приема на пробиотична добавка, значимо е първо да определите дали пробиотичната добавка е нужна за вашите характерни здравни потребности.

Ако сте инструктирани да приемате пробиотик, апелирам, помислете за следното:

  • Пробиотични варианти: Пробиотиците не са универсални медикаменти и  някои пробиотични варианти  са доста по-ефективни при избрани медицински положения и признаци от други. Потърсете добавки със характерни варианти въз основа на вашите потребности.
  • Употреба по предопределение: Ефективността на пробиотичните добавки е освен характерна за варианта, само че и за характерното заболяване, което значи, че верният вариант и доза би трябвало да са подобаващи за положението или признака, предопределени за лекуване. ( )
  • Марка: Производствените процеси, срокът на валидност и типът на формулата могат доста да повлияят на успеваемостта на пробиотичната добавка. Като такова, закупуването на пробиотик от одобрени, предложен от лекарите е от значително значение. 
  • Изисквания за предпазване: Някои пробиотици изискват предпазване на хладно. Проверете етикета на продукта за указания за вярно предпазване. По принцип пробиотиците са чувствителни към топлота.
  • CFU:  Качеството на продукта има значение. Важно е да търсите пробиотици, които съдържат минимум 10 6  (1 милион) CFU на грам, защото проучванията демонстрират, че това е минималното количество, належащо за оказване на позитивен резултат върху тялото. 

Също по този начин имайте поради, че защото пробиотиците са много уязвими към фактори като смяна на температурата и време на предпазване, доста от тях може към този момент да не са жизнеспособни досега на закупуване на продукта.

Поради тази причина има рекомендации да се избират артикули, които включват CFU в края на периода на валидност на продукта, което демонстрира, че продуктът съдържа лечебен брой CFU след закупуването на продукта.

Имате ли потребност от добавка пробиотик?

Противно на общоприетото разбиране, пробиотичните добавки не са нужни или подобаващи за множеството хора.

Те освен могат да бъдат скъпи, само че могат да доведат до странични резултати като отичане на корема и свръхрастеж на бактерии . Освен това те могат да доведат до несъразмерна имунна стимулация и зараза измежду хора с отслабена имунна система. ( ) (   )

Докато някои хора, в това число тези с IBS и някои типове IBD, могат да се възползват от характерни варианти пробиотици, като цяло множеството здрави хора, които следват питателна диета и здравословен метод на живот, не би трябвало да одобряват пробиотични добавки.

Нещо повече, някои учени са показват, че необятното потребление на пробиотици може да докара до антибиотична устойчивост и предизвестяват, че доста изследвания, изследващи сигурността и ефикасността на пробиотиците, са с неприятно качество. ( )

Поради тези аргументи не е добра концепция да приемате пробиотици преди консултация със здравен експерт. Те могат да ви оказват помощ да решите дали пробиотичната добавка е подобаваща и да дадат рекомендации за марка и доза.

Странични резултати на пробиотиците

През първите няколко дни от приема на пробиотична добавка може да изпитате странични резултати, свързани с храносмилането, като газове и лек коремен дискомфорт. ( 33 )

Въпреки това, откакто се приспособите, храносмилането ви би трябвало да стартира да се усъвършенства.

При хора с компрометирана имунна система, в това число тези с ХИВ, СПИН и няколко други положения, пробиотиците могат да доведат до рискови инфекции. ( 34 )

Ако имате здравно положение, консултирайте се с вашия доктор, преди да вземете пробиотична добавка.

Кога да посетите доктор

Може да обмисляте банкет на пробиотична добавка, в случай че имате проблеми с червата. Но е добра концепция първо да си уговорите среща с доктор, защото вашите признаци може да са свързани със положение, което изисква характерно лекуване или лекарства.

Освен това, приемането на пробиотик може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода при някои хора, тъй че е значимо да обсъдите вариантите с приближен специалист, преди да опитате нещо ново. ( ) (   )

Предизвикателствата пред учените

Науката направи голям прогрес през последните две десетилетия към разбирането на ролята, която пробиотиците играят в човешкото здраве и заболявания. Все отново проучването на пробиотиците е в начален етап и има какво да се учи.

Въпреки необятно публикуваните изследвания, откривателите към момента работят върху идентифицирането на всички обособени типове микроби, които живеят в червата ви. Идентифицирането им е от решаващо значение за разбирането по какъв начин действат в човешкото здраве.

Например през 2019 година учени оповестяват за идентифициране на близо 2000 незнайни до момента типове чревни бактерии. Това беше значима стъпка към категоризирането на микробите, живеещи в човешките вътрешности. ( )

След идентифицирането на микроорганизмите, идващото предизвикателство, пред което са изправени учените, е да свържат другите типове, подвидове и варианти микроби с техните резултати върху човешкото здраве – и тук нещата стават сложни. ( )

Въпреки че хиляди изследвания са оценили изгодите за здравето от пробиотиците за доста клинични положения, резултатите постоянно си опонират. ( ) ( )

Една от аргументите за това е, че методите за обработка и разбор на данни за пробиотици не са поредни в целия свят. Това води до спорни научни разбори на оповестени данни. ( )

Стандартизирането на проучването на пробиотиците е предизвикателство, защото човешкото тяло съдържа огромен и разнороден набор от микроорганизми, които варират в другите страни – и даже измежду индивидите в една и съща страна.

Освен това самите бактериални варианти непрестанно се развиват, както и здравето и околната среда на техните човешки гостоприемници.

Учените са изправени пред задачата да класифицират трилиони непрекъснато изменящи се организми в разнообразни и изменящи се среди.

Едва след развиването на изчислителния разбор на геномите на групови групи микроби (наречени метагеномика) през последните две десетилетия прави тази сложна задача въобще допустима. ( )

Учените би трябвало да стандартизират планина от от време на време спорни доказателства от хиляди изследвания и по-късно да трансфорат тези доказателства в ясни рекомендации за лечебна приложимост на пробиотик. ( )

Често задавани въпроси

Кой е най-хубавия пробиотик?
Най-изследваните и употребявани варианти пробиотици са Lactobacillus  и  Bifidobacterium.   Пробиотичните добавки обаче са характерни за варианта и болестта, тъй че най-ефективният вариант ще зависи от положението или казуса, който добавката е предопределена да усъвършенства.

Кога се пие пробиотик преди или след храна?
Някои производители на пробиотици предлагат да се приема на празен корем, до момента в който други предлагат да е с храна. Целта е да преминат през стомашната киселина допустимо най-бързо. В идеалния случай на празен корем (т.е. 2-3 часа след хранене и 30 минути преди хранене).

Въпреки че е мъчно да се мери жизнеспособността на бактериите при хората, някои изследвания демонстрират, че микроорганизмите Saccharomyces boulardii  оцеляват в идентичен брой със или без храна. ( )

От друга страна, Lactobacillus и  Bifidobacterium оцеляват най-добре, когато се одобряват до 30 минути преди хранене.

Въпреки това, последователността евентуално е по-важна от това дали приемате своя пробиотик със или без храна.

Едномесечно изследване откри, че пробиотиците предизвикват позитивни промени в микробиома на червата ,  независимо дали са били одобрявани с храна или без. ( )

Микроорганизмите, употребявани в пробиотиците, са тествани, с цел да се подсигурява, че могат да оцелеят при разнообразни положения в стомаха и червата. ( )

Въпреки това, приемането на пробиотици със характерни храни може да усъвършенства техните резултати.

В едно изследване степента на преживяемост на микроорганизмите в пробиотиците се усъвършенства, когато добавката се приема дружно с овесени ядки или нискомаслено мляко, спрямо това, когато се приема единствено с вода или ябълков сок.

Това проучване допуска, че малко количество мазнини може да усъвършенства оцеляването на бактериите в храносмилателния ви тракт.

Пробиотиците Lactobacillus също могат да оцелеят по-добре дружно със захар или въглехидрати, защото те разчитат на глюкоза, когато са в кисела среда. ( )

Добре ли е да приемате пробиотик всеки ден?
Тъй като изследванията за сигурността и успеваемостта на пробиотиците при хора без съществуващи здравословни проблеми към момента са неубедителни, най-добре е да говорите със здравен експерт, преди да започнете всекидневен банкет на пробиотик. 

Какви са признаците, че имате потребност от пробиотици?
Проучванията демонстрират, че пробиотиците могат да оказват помощ за възстановяване на признаците, свързани с IBS  и IBD.

Ако изпитвате стомашно-чревни признаци, като коремна болежка, отичане на корема, конвулсии, диария и запек, или сте получили диагноза IBD или IBS, може да се възползвате от пробиотик .

Все отново първо би трябвало да посетите доктор, с цел да обсъдите опциите си и да определите дали даден пробиотик е подобаващ за вас.

Ако можете да се възползвате от пробиотик, те могат да ви оказват помощ да изберете верния вариант или варианти и да предложат доза според от вашия здравен профил и признаци.

Заключение

Пробиотичните добавки могат да оказват помощ на тези с избрани положения, като IBS, запек и инфекции на пикочните пътища.

Пробиотиците обаче не са нужни за всеки и успеваемостта на пробиотичните добавки зависи от варианта, дозата и положението, което се лекува.

Имайте поради, че пробиотиците не са универсални медикаменти и е най-добре да попитате доктор, с цел да определите дали пробиотичната добавка е верният избор за вашите здравни потребности.

И най-после, има доста други способи да се грижите за микробиома на червата  и цялостното здраве, които не включват хранителни добавки.

Следването на богата на хранителни субстанции диета, ръководството на равнищата на стрес, приемането на задоволително сън и упражненията и поддържането на здравословно телесно тегло са доста по-важни за вашето здраве, в сравнение с приемането на която и да е добавка.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР