Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни

...
Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни
Коментари Харесай

Община Каварна съветва стопаните да заколят всички домашни прасета

Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни прасета без идентификационен номер в община Каварна, оповестиха от кметската администрация след днешното съвещание на общинската епизоотична комисия за ограничение на разпространяването на вирусното заболяване. Според Закона за ветеринарната медицина за нерегистрирани животни се постановат наказания в размер от 500 до 1000 лв. за стопанство, показват от общината.

В ловното стопанство " Зеленка " в землището на село Българево африканска чума бе установена при четири отстреляни диви прасета.

Утре и в неделя дивите прасета и хищниците в ловното стопанство ще бъдат отстреляни, като под надзора на инспектори от Областната дирекция по сигурност на храните ще бъдат взети проби от труповете. 

Препоръчително е всички домашни прасета в персоналните стопанства да бъдат заклани в най-кратък период, молят от общината. Стопаните би трябвало да вземат съществени хигиенични ограничения при обработката, с цел да не разнесат вируса, в случай че животните вероятно са инфектирани. Ако преди кръвопролитие на прасета за персонална консумация, стопаните виждат присъщи признаци на африканската чума - забележими подкожни кръвоизливи и други, би трябвало неотложно да преустановят обработката на животното и да уведомят ветеринарен доктор.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР