Пробата в издишания въздух на Радослав Данов е 0,5 промила

...
Пробата в издишания въздух на Радослав Данов е 0,5 промила
Коментари Харесай

След като блъсна 9-годишно момче на пешeходна пътека, хората в Лозен са убедени: Жандармеристът избяга, защото беше пиян 

Пробата в издишания въздух на Радослав Данов е 0,5 промила алкохол, чакат резултат от кръвния тест
Работел като водач на дежурна кола 

“Слава Богу - внукът ми е жив и здрав. Добре е детето, малко се поуплаши, но и ние всички цяла вечер плакахме и пищяхме ”. Това сподели през днешния ден с въздишка Люба Топалова от софийското село Лозен, бабата на 9-годишния Калоян, който бе блъснат от автомобил на пешеходна пътека покрай центъра на селото. Шофьорът - 54-годишният чиновник на Жандармерията Радослав Данов избяга от мястото на злополуката, макар опитите на очевидци да го спрат.

Както заяви “Труд News ”, случаят стана във вторник към 18,15 часа. Вече съвсем било мрачно, второкласникът се прибирал с колело от урок по британски и минал през пешеходната пътека на централната улица “Съединение ”. “Зебрата ” е повдигната, преди нея има знак, има и маркировка, въпреки и поизтрита. Данов карал със своето “Ауди А4 ” по нанадолнището от Горни към Долни Лозен, където е къщата му. Според очевидци той настъпил спирачките, само че скоростта му била висока и автомобилът блъснал задната гума на колелото. Малкият Калоян отхвръкнал на 2-3 метра и паднал на една страна на асфалта.



Откъм улицата пред къщата на жандармериста има бакалия, която е на фамилията му и е дадена чартърен.

Сблъсъкът се разиграл пред очите на неколцина очевидци от селото, които седели на по една бира пред дребен магазин за цигари и алкохол. Те видели по какъв начин след удара Данов, когато доста добре познават, стопира и излиза от колата и поглежда към падналото наоколо дете. Развикали се, двама притичали да видят какво става с малчугана, а през жандармеристът си седнал назад в колата. “Започнахме да му крещим: “Чакай, бе глупак, ненормалник, ще убиеш детето. Единият застана пред аудито, а оня даде газ, щеше да го блъсне и избяга. Тогава Мечката, един мой другар, хвърли бутилката с бира и му счупи задното стъкло ”, описа пред “Труд NEWS ” очевидецът Любен Попов. И той, и други очевидци бяха безапелационни, че бащата на детето Любен Топалов не е бил с тях пред магазинчето, а пристигнал след това, тъй като живее напълно наоколо - през две къщи.

Детето било единствено с охлузвания от рухването, само че и татко му, и останалите хора се разгневили за какво жандармеристът е избягал. Детето било откарано с кола за спешна помощ на обзор “Пирогов ”, където видели, че раните му са повърхностни и го освободили за домашно лекуване. Таткото на Калоян и още двама трима отишли до дома на жандармериста, само че него го нямало там.

“Познавам този човек, обадих му се и го приканих да пристигна, с цел да се забележим. Обясних му, че има полиция и го търсят. По телефона го усетих, че е пийнал и несъответстващ. Говореше несвързано, дори с лека подигравка ”, описа Любен Топалов. Бащата е уверен, че повода за бягството е, че Данов е бил пийнал, а като чиновник на Министерство на вътрешните работи това значи да бъде уволнен.

Чак към 21,30 ч - към 3 часа след злополуката, жандармеристът се появил и го тествали с дрегер, който посочил 0,5 промила алкохол. Пробата е от количеството издишан въздух и е разрешена от закона, все пак му е взета и кръвна проба, която ще бъде оценена и за алкохол, и за опиати. Когато излязат данните от нея, има опция да се пресметна какъв брой е било количеството алкохол все още на конфликта.

Данов работел дълги години като водач на дежурен автомобил в “Жандармерията ”. Във вторник не е бил на промяна. Синът му също е жандармерист. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са образували дисциплинарно произвеждане против Данов-баща, той е отхвърлен от служба, взето му е оръжието и служебната значка.

В Лозен се приказва, че преди години Данов е блъснал възрастен пешеходец, само че тогава спрял, оказал помощ му, няколко дни подред го карал на лекари и мнозина допускат, че тогава въобще казусът не е стигал до полиция и съд.
Очевидецът Любен Попов пред “Труд News ”: Разиграват номера от селски вечеринки
Да открият къде е пил две ракии



“Нека да схванат къде и при кого е ходил в Горни Лозен. Сигурно се е прибирал оттова, откакто е блъснал две ракии ”, разяснява през днешния ден пред “Труд News ” очевидецът Любен Попов. Твърденията на жандармериста, че е пиян малко след злополуката, с цел да се успокои, Попов назова: “Номера от селски вечеринки ”.

По същия метод жителите на Лозен одобряваха думите на Мара Данова, че синът ѝ си отпътувал, откакто видял, че на детето му няма нищо, а “бащата на детето и другите пияни го замеряли с бутилки ”. Тя твърди още, че Радослав не се е скрил, а като му счупили стъклото на колата отишъл в жандармерията и самичък споделил на началниците си за случая.



Синът ми видял, че на детето му няма нищо и си отпътувал, тъй като пияниците го замеряли с бутилки, твърди Мара Данова - майката на жандармериста.

“Това може да е правилно, единствено в случай че тия началници са го крили 3 часа. Тука имаше Спешна помощ и полиция, него го издирваха, питаха дали има родственици в селото, при които може да се е скрил ”, сподели различен от очевидците.

Хората описаха, че с цел да не заплащат винетка по автомагистрала “Тракия ”, вечер и заран доста коли от Елин Пелин минават през Лозен, по тази причина основната улица е станала доста рискова за пресичащите пешеходци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР