Проба – грешка. С днешната дата свързваме патентоването на едно

...
Проба – грешка. С днешната дата свързваме патентоването на едно
Коментари Харесай

Истории зад датата: Патентован е моливът с гумичка

Проба – неточност. С днешната дата свързваме патентоването на едно средство, с което можем да поправяме осъзнати неточности. Педи повече от век – 1858 година, един мъж от Филаделфия на име Хайман Липман патентовал молива с прикрепена към него гумичка.

Въпреки откритието си – нямало кой знае какъв брой огромни публични аплодисменти, а повода била, че гумата и молива към този момент съществували поотделно- просто той бил индивидът, който се сетил да ги съедини в едно. За облекчение и деловитост.

Въпреки всичко Липман съумял да продаде патента си 4 години по-късно за крупната за времето си сума от 100 хиляди $.

Приблизително по същото време – в средата на 19 век изобретателите се надпреварват да измислят и устройство за подостряне на моливите, които стават все по-употребявани. Французинът Тери де Еставо, проектира това, което и през днешния ден използваме в острилките за моливи.

Той прави предмет с конусовидна форма, в който, когато моливът се вмъкне и завърти, всички страни на молива се издялкват незабавно и това прави процеса на острене доста по-бърз. От този миг нататък острилки с подобен конус се появяват в цяла Европа, въпреки и с леки промени в дизайна.

А точката е поставена през 1897 година от дърводелецът Джон Лий Лав – който с обич и грижа основава и патентова острилка, която е портативна, лесна за приложимост и събира в собствен съд направения отпадък.

Свързващ елемент- значим за подвижността в Ню Йорк – само че и за творчеството на редица писатели и музиканти. На днешната дата през 1909 година е пуснат в употреба моста Куинсборо свързващ квартал Куинс и остров Манхатън.

Използва се от пешеходци, колела, авто трафик, както и от линиите на метрото. Извисява се на 30 метра над водите на Ийст ривър и е дълъг 1135 метра. Той е един от общо 16-те моста, които свързват остров Манхатън с външните квартали, само че е е в групата на тези, които имат пешеходни алеи – подобаващи за панорамни разходки.

Познат е още като 59-ти махленски мост, поради улиците, които се вливат в него, а в този момент публично е преимeнуван в памет на някогашния кмет на мегаполиса Ед Кох.

Мостът с изключение на значима транспортна връзка е и подобаващ фон за десетки продукции – първо го откриваме в класиката " Великият Гетсби ", загатва го и Труман Капоти в своето " Лятно пътешестване ", Били Джоел и Пинк Флойд снимат клипове към или на въпросният мост, а Холивуд го експлоатира могъщо – от филмите с Кларк Гейбъл, през сантименталната комедия Манхатън на Уди Алън до Черният рицар на Кристофър Нолан.

Поддръжката на сходно оборудване си има своята цена и тя е внушителна, реконструкцията на моста поради наслойка и разяждане почнала през 1987 година и приключила 25 години по-късно през – 2012 година се прави оценка на 300 милиона $.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР