Проактивният подход и международното сътрудничество са единственият начин за постигане

...
Проактивният подход и международното сътрудничество са единственият начин за постигане
Коментари Харесай

Светът има нужда от нови стандарти за киберсигурност


Проактивният метод и интернационалното съдействие са единственият метод за реализиране на киберсигурност в света (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалната общественост на експертите по осведомителна сигурност прикани за основаване на нови стандарти за киберзащита, въз основа на неотдавна оповестените проучвания в региона.

Асоциацията на сертифицираните експерти по киберсигурност (ISC) и Royal United Services Institute (RUSI) оповестиха нов проучвателен отчет, озаглавен „ Глобални подходи към кибер-политиката, законодателството и регулирането “, който акцентира възходящата нужда от повече стандартизация и съдействие на фона на бързо разрастващите се политики и разпореждания за киберсигурност по целия свят.

Докладът прави обзор на законодателството и регулациите за киберсигурност в Канада, Европейския съюз, Япония, Сингапур, Обединеното кралство и Съединените щати, като разпознава разнообразни провокации, оформящи кибер-политиката. Тези проблеми включват:

На база изводите от анализите отчетът извежда на напред във времето значимостта на съдействието сред всички частни и обществени заинтригувани страни, както и наклонността политиците от ден на ден да се стремят към хармонизиране на кибер-политиките.

Ключова роля на съдействието

Като индикативен образец се сочи Сингапур. Там цифровата стопанска система и съответната кибернетична екосистема не престават да се уголемяват бързо. Въпреки че страната е приета като създател на най-усъвършенстваните регулации и политики за киберсигурност, Сингапур претърпя огромен брой хакерски атаки през последните години. През 2021 година Агенцията за киберсигурност на Сингапур (CSA) регистрира 54% нарастване на годишна база в броя на случаите на рансъмуер.
още по темата
„ Въпреки че отчетът разпознава редица трендове в пейзажа на киберполитиката, отговорностите, които другите юрисдикции постановат за повишение на киберустойчивостта, са много разнообразни “, споделя Пиа Хш, изследовател-анализатор за технологии и национална сигурност в RUSI. „ Следователно е належащо да се разбере по-добре кои политики са ефикасни за повишение на устойчивостта на киберпространството и по какъв начин те въздействат върху бизнеса и работната мощ в киберпространството “.

За момента наподобява, че политиците работят реактивно по отношение на киберзаплахите, прибавя Клар Росо, основен изпълнителен шеф на (ISC). „ Те би трябвало да възприемат самодеен метод към политиките за киберсигурност и да разчитат на дейно трансгранично съдействие, както и партньорство в другите промишлености и браншове, с цел да открият общи стандарти, протоколи и най-хубави практики “.

Друга нужда, обрисувана като належаща в отчета, е потребността от по-голяма хармонизация сред законотворците, експертите в областта на киберсигурността и всички други заинтригувани страни. Тази потребност става извънредно интензивна за справяне с належащите провокации пред киберзащитата през 2023 година и в годините по-късно.

„ За да защитим своите национална сигурност, стопанска система, сериозна инфраструктура, както и данните и поверителността на жителите, ние се нуждаем от поредни, мощни, далновидни и обединени политики, които да разрешават на експертите по киберсигурност по целия свят да останат съвършено фокусирани върху най-критичните аспекти на своята работа “, обобщава Росо.

Тенденции

Това, което следва да чакаме в скоро време в света на киберзащитата, включва няколко трендове:

Предстоят още разпореждания. Организациите би трябвало да се приготвят в този момент, с цел да не закъснеят. Нито една страна не е ваксинирана против неналичието на умения в областта на киберсигурност и недостига на работна мощ. Различните пдържави се пробват да се оправят с този проблем посредством разнообразни ограничения, да вземем за пример посредством финансиране на стратегии за профилирано образование, привличане на висококвалифицирани експерти от чужбина, съставяне на специфични визови стратегии.

Глобалната стандартизация е от решаващо значение и е належащо цялостно интернационално съдействие за отбрана и поддържане на етичните правила и стандарти. В това отношение основна роля ще имат работните групи по киберсигурност към огромните интернационалните политико-икономически обединявания, такива като Организация на обединените нации, АСЕАН и други

Укрепването на сериозната инфраструктура ще е главен приоритет за всички юрисдикции, с фокус върху построяването на взаимосвързаност и размиването на държавните граници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР