Призракът на мобилизацията“ и за български мъже пак витае из

...
Призракът на мобилизацията“ и за български мъже пак витае из
Коментари Харесай

Призракът на „мобилизацията“ витае из социалните мрежи. Кой плаши българите?

Призракът на „ мобилизацията “ и за български мъже отново витае из обществените мрежи – на фона на войната в Украйна и думите на политици по какъв начин помощта за Киев „ въвлича във война “. Кой плаши българите и по какъв начин дезинформацията хастари „ достоверността “ си с едно държавно решение.

Българска майка за първи път се радва, че синът ѝ живее в чужбина, тъй като се притеснява, че скоро мъжете от България ще бъдат изпратени да се бият против Русия. Друга майка звъни на порасналите си деца – обезпокоена е, че държавното управление приготвя готовност и наложително военно образование. Може ли синът ѝ да бъде пратен в армията?

Общото сред тях е, че са измежду хилядите консуматори на обществените мрежи, които четат, а някои и популяризират „ вест “, че нещо се приготвя. В нея се цитира и държавно прессъобщение, което я прави да звучи по-достоверно.

Всичко това е на фона на към този момент близо година, в която Русия води война в Украйна. От началото ѝ български политици приказват от най-високи трибуни, че помощта и поддръжката за нападната страна е „ замесване във войната “.

Вълната се надигна след 18 януари, когато служебното държавно управление изиска от Конституционния съд да изтълкува текст от Конституцията на България. Целта – да се разбере дали бъдещо вероятно въвеждане със закон на опция за военно образование в спокойно време за хората от запаса на въоръжените сили би противоречало на главния закон. Сега образованията са напълно доброволни.

В известието на държавния пресцентър по този мотив категорично се показва, че питането не визира възобновяване на наложителната наборна военна работа, анулирана в България още през 2008 година, нито става дума за „ готовност “.

Профил на „ социална персона “ във фейсбук с името Йордан Халачев обаче има друга интерпретация. Има и над 11 000 почитатели. Той разгласява формалната информация от Министерския съвет, само че с добавки. Въведението гласи: “Не,не е по отношение на войната в Украйна.Правителството си пита „ просто по този начин “! ”(запазени са истинските правопис и пунктуация). Говори за готовност. Неговата версия плъзва, публикувана в групи в обществената мрежа и доближава до стотици хиляди консуматори.

Елена (името е заменено по нейно настояване) е някогашна публицистика. Тя е един от споделилите обявата на Халачев със собствен коментар:

„ За първи път не пострадвам, че синът ми напусна България “. В чат връзка със Свободна Европа тя изясни, че не е „ паникьосана “, само че се радва, че синът ѝ е в чужбина – поради възможна военна готовност. Тя сподели, че е чела и в „ интернационалната преса “, че готовност има в други страни в Източна Европа и „ може да се приближи и към нас “.

Всъщност готовност на цивилни мъже има единствено в Украйна – на чиято територия се води пълномащабна война, и в Русия – която води тази война.
Какво реши държавното управление и за какво
Правителството реши да изиска от Конституционния съд наложително пояснение на текста на член 59 от главния закон. В него написа, че „ отбраната на отечеството е дълг и чест за всеки български жител “, и по едно и също време с това, че „ подготовката на жителите за отбрана на отечеството се урежда със закон “.

Задължителната военна работа в България е анулирана още през 2008 година Армията е професионална. Към въоръжените сили има боен запас и боен ресурс. В първата категория хора се записват непринудено и минават военно образование. Във втората категория влизат миналите през наборна работа преди анулацията ѝ, някогашните професионални бойци, миналите непринудено военно образование, жители със характерни специалности.

Според настоящия Закон за запаса на въоръжените сили хората от запаса не могат да бъдат викани за образование в спокойно време, защото “подготовката на жителите за отбрана на отечеството се прави на непринуден принцип ”.

Правителството желае да разбере от Конституционния съд дали в случай че в закона се запише опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време за подлежащите на боен ресурс, това би било в духа на главния закон.

От стенограмата на държавното съвещание от 18 януари се вижда, че служебният министър на защитата Димитър Стоянов е обяснил, че правната неизясненост е най-малко от 2016 година Тогава Народното събрание приема промени в Закона за запаса. Според МО и Стоянов “посочената наредба от Конституцията следва да се пояснява в смисъл, че няма спънка да се сътвори нарочна законова уредба, посредством която да се вкара наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на български жители със статут на запасни… ”

По думите на министъра мнението на Министерството на правораздаването и в този момент, и през 2016 година, е друго от това на МО. То гласи, че „ при въвеждане на обвързване за българските жители да организират мобилизационна подготовка в спокойно време, те ще придобият статус на запасни, без да са получили мобилизационно предопределение “. По-просто казано – не следва да има наложителна военна подготовка за запасни в спокойно време.
„ Мобилизация “ и раздухване на страхове
От началото на войната на Русия в Украйна от време на време изскача нещо, поради което да се заприказва за „ готовност “ в България. Насаждане на страхове поради войната в Украйна – изключително в подтекста, че даването на оръжие на нападната страна „ въвлича България “ в спора, има и своите политически представители – като лидеркатата на Българска социалистическа партия Корнeлия Нинова и депутати от партията, представители на „ Възраждане “ и даже президента Румен Радев.

На този декор през 2022 година рутинната актуализация на данните за запаса и запаса, поради която бяха изпратени повиквателни от военните до жители, беше подобен мотив. А общоприетата процедура съответства по време с нападението над Украйна. Резултатът бе спекулации в обществените мрежи.

Тезата, че ще има готовност в България и мъже ще бъдат изпратени на фронта циркулира от време на време. Още преди историята с държавното решение, тя беше развита от известния в близкото минало рапър Станислав Найденов – Спенс в онлайн предаването Star Reporters.

“Ето, в този момент когато има готовност, никой не се подвига на митинг ”, сподели Спенс на фен, обадил се онлайн в ефира. “Ще пратят българска войска в Украйна ”, сподели рапърът на 12 януари.

Фактите са, че и тогава, и в този момент няма готовност, нито българската войска е изпратена някъде.
Случаят „ Йордан Халачев “
Решението на кабинета от 18 януари е единствено идващ мотив. Човек с име Йордан Халачев разгласява във Facebook съвсем цялото прессъобщение на държавната осведомителна работа по тематиката, само че прибавя от себе си две фрази. В началото на обявата написа: “Не,не е по отношение на войната в Украйна. Правителството си пита „ просто по този начин “! ”. (запазени са истинските правопис и пунктуация). В края на копираното прессъобщение прибавя: “От Министерски съвет отхвърлят,(засега б.а), това да води до възобновяване на наложителната военна тегоба за българските жители във типа на съществувалата до 01.01.2008 година наборна военна работа ”.

Йордан Халачев има 11 000 почитатели, а профилът във фейсбук не е елементарен, а на “обществена персона ”.

Първият коментар под обявата отново е негов:

“Месомелачката закъса ”.

За по-малко от 24 часа тази обява е споделена над 250 пъти и броят пораства. Проверка на Свободна Европа сподели, че за по-малко от ден евентуалният брой консуматори, до които е достигнала дезинформационната обява, надминава 200 000 души. Споделянето в групи наподобява целеустремено – за увеличение на аудиторията. Акаунт с името Николина Михайлова е пуснал наличието в 11 групи, като 3 от тях имат над 150 000 почитатели. Само една – “Не е значимо да си ЯК, значимо е да си пустинЯК ” – се следи от над 64 000 профила.

От обществената мрежа новината за подготвяна „ готовност “ стартира да циркулира измежду хората. Свободна Европа знае за случай, в който майка, информираща се от профила на Халачев, се е обаждала на децата си – обезпокоена, че синът ѝ ще бъде мобилизиран в армията.

„ Новината “ за идна готовност и връщане на казармата може да се откри и в уеб сайтове с проруски уклон. Публикации от профила на Йордан Халачев постоянно зареждат сходни издания, сподели инспекция.
Какво е ресурс, запасняк и военно състояние
В закона има две категории резервисти към армията. Първата категория е доброволна и се отнася за записалите се във военния запас. Те минават през военно образование. Получават по една месечна заплата годишно и нямат право да откажат повикване за образования или задачи. Когато са извикани, получават за този интервал заплащане като на професионален боец.

Втората категория са запасните. Това са всички, минали през наборна военна работа до премахването ѝ през 2008 година, служили са като професионални бойци, минали са непринудено военно образование или имат характерни специалности. На ресурс подлежат всички с добити войнишки длъжности до 55-годишна възраст, както и тези със сержантски и длъжности на младши офицери, в случай че на възраст до 60 години.

Точната бройка на армията е секретна информация, само че приблизителните цифри са, че България разполага с към 20 000 професионални бойци и към 500 доброволни резервисти при положение на потребност. Запасняците са към 45 000.

Според закона сега запасът може да бъде призован единствено след декрет на президента за оповестяване на военно състояние. В това число и за образование.

В отчета за осъществяването на програмата за отбранителните качества през 2021 година се споделя, че огромен брой от запасняците нямат военна подготовка по специалностите, които са записани в длъжностните им написания за спокойно и военно време. От МО обясниха пред Свободна Европа, че даже и да имаха подготовка, то тя се нуждае от освежаване, а и технологиите се трансформират.

Над 80% от вписаните на боен доклад са на възраст над 35 години, а огромна част от запасните нямат предопределение. Тоест не е ясно къде би трябвало да се явят, в случай че в миналото бъде оповестена готовност. Като проблем е регистрирано и че поради смяна на адреса или пренасяне в чужбина огромна част от запасните не могат да бъдат привикани при положение на потребност. Проблемът е остарял и точно това е повода министерството още веднъж да повдига въпрос по тематиката.
Предизборна „ готовност “ и в Чехия
Дезинформационна акция – за подготвяна военна готовност – тече и в Чехия. Поводът там бяха президентските избори. Пенсионираният военачалник от армията и някогашен началник на военния комитет на НАТО Петр Павел завоюва безапелационно на балотаж против милиардера и някогашен министър председател Андрей Бабиш. Вотът се провере на 27 и 28 януари.

Между двата тура на изборите доста чехи оповестяват в обществените мрежи, че са получили необичайно SMS известие:

„ Благодаря ви, че гласувахте на първия тур на президентските избори за Петр Павел. Сега ви молим да се явите в най-близкото отделение на въоръжените сили, където ще получите нужното оръжие за готовност в Украйна “, оповестява Евронюз.

Никой не поема отговорност за тази акция. Чешката полиция организира следствие.

Петр Павел счита, че известията се изпращат от лагера на Бабиш, след седмици на обвинявания, че в случай че бъде определен за президент, генералът ще въвлече страната във война против Русия. Това беше част от акцията против него. Андрей Бабиш сложи билбордове с обръщение, че Чешката република ще бъде въвлечена в пълномащабна война, в случай че той не бъде определен за поста.

А предизборната акция за новите, четвърти подред предварителни парламентарни избори в България, следва.

Текстът е оповестен в, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР