Призоваваме правителството на България да разработи план с краткосрочни и

...
Призоваваме правителството на България да разработи план с краткосрочни и
Коментари Харесай

ДПС: Кабинетът няма план, ако Русия спре доставките на енергоносители

Призоваваме държавното управление на България да създаде проект с краткосрочни и дълготрайни ограничения за превъзмогване на последствията от войната в Украйна. За това настоя в декларация от името на ПГ на Движение за права и свободи националният представител Джевдет Чакъров. В декларацията се показва, че държавното управление няма проект за ръководство на невижданата рецесия в България, провокирана от войната в Украйна. На този стадий ръководещите работят ден за ден, на парче, без никакво обмисляне и превантивни ограничения, разяснява Чакъров.

В декларацията се показва още, че държавните управления в другите страни от Европейски Съюз са подхванали съществени ограничения за справяне с рецесията. 13 страни, измежду които и Франция, са лимитирали цените на едро на електрическата енергия, като последната е понижила налозите върху електрическата енергия. В Испания към този момент имало подготвен Национален проект за ограниченията за последствията от войната. Гърция изплащала помощи за високите цени на горивата на фамилиите с по-ниски приходи, пенсионерите всеки месец получавали по 200 евро поради високите цени на храните. Общият пакет за ограниченията в южната ни съседка бил в размер на 1 милиарда 120 млн. евро за три месеца.

В декларацията се цитират данни на експертни политически прогнози, съгласно които светът би трябвало да се приготви за дълга война и за това, че рецесиите подбудени от нея, ще имат съществени дълготрайни последици.

Военният спор ускори отрицателните резултати от непреодолените социално-икономически последствия от коронавирус пандемията и от международната ценова и енергийна рецесия, довела до рекордни цени на газа, нефта и тока. Това се усеща изключително доста в Европейския съюз, за който Русия обезпечава 70 % от енергийните доставки, а за нашата страна процентът е по-висок. Прогнозите са покачването на цените на горивата да продължи, уточни Чакъров. По думите му обстановката у нас би се усложнила и с оглед и на Зелената договорка и плануваното понижаване с 40 % на потенциала на ТЕЦ-овете от Маришкия басейн.

Няма ограничения за обезпечаване на продоволствията в страната, а продоволствената сигурност е детайл на националната сигурност, означи депутатът.

По думите на Чакъров земеделските производители безусловно не могат да свържат двата края, а бюджетът ги е натоварил още повече с по-високи осигурителни прагове. Ако държавното управление желае да унищожи този бранш, се движи в вярна посока, сподели Чакъров. За животновъдите той уточни, че също липсва поддръжка от страната и от ден на ден от тях закриват фермите си. Няма поддръжка за производителите на плодове и зеленчуци, добави той.

При това безхаберие в страната има риск с обезпечаване на продоволствието, както и от фрапантно покачване на цените на храните, предизвести Чакъров от името на парламентарната група на Движение за права и свободи.

Чакъров уточни, че липсват и ограничения за поддръжка на обществено слабите наши съграждани и добави, че туризмът, който има сериозен дял в брутния вътрешен артикул на страната, също ще е обиден от войната. Какви ограничения са набелязани, никой не оповестява, а е добре да се вземат такива, моли националният представител.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР