призова Лев инс“ да оттегли иска си срещу Mediapool.Застрахователната компания

...
призова Лев инс“ да оттегли иска си срещу Mediapool.Застрахователната компания
Коментари Харесай

АЕЖ-България призова „Лев инс“ да оттегли иска срещу Mediapool

прикани „ Лев инс “ да отдръпна желае си против Mediapool.

Застрахователната компания " Лев инс " е завела иск в Софийския градски съд срещуMediapoolза 1 млн. лв. с претекст, че се е почувствала наранена отинформационен материал от 27 септември 2022 година, който на практика цитира и преразказва стенограма от съвещание на Министерския съвет

" Искът на застрахователната компания „ Лев Инс “ против Mediapool за 1 млн. лева.е типичен образец за “дело пестник ” или стратегическо дело за ограничение на публичното присъединяване (от британски SLAPP)*. Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че ецитирала изказванена министър, като се е позовала на публична стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лв.. Действията на компанията навеждат на мисълта, че задачата им е да бъдат отказани медии и публицисти въобще да се занимават със застрахователя, изправени пред риска против тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лв.. "

„ Наши клиенти, пътуващи в този интервал в чужбина, бяха комплицирани и разтревожени… ”,пишат от „ Лев инс “ в исковата молба. Според АЕЖ “объркани и разтревожени ” би трябвало да се усещат клиентите на всяка една компания, която си разрешава да води “дела плесници ” против медии и публицисти ", се споделя в позицията. "

" Новината за рекордния иск на “Лев Инс ” идва единствено ден след публикуването нагодишния отчет на Платформата за сигурността на публицистите към Съвета на Европа. В документа делата плесници са посочени като доста сериозен проблем, а България е упомената с два случая. Като отрицателни образци са посочениосъдителното решение против публицисти иMediapool, при което те са санкционирани за това, че са популяризирали обществено известни обстоятелства за арбитър Светлин Михайлов, както ирекордният иск на Еврохолд против уеб страницата Биволъ.Mediapool явно е обект на последователен напън посредством SLAPP каузи. В съответния случай искът в действителност е рекорден, защото, въпреки да е за същата сума, този против Биволъ е предявен отчасти. "

" Пълно неразбиране буди фактът, че макар че в публикацията на Mediapool е представен формален държавен източник на равнище министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията дава право на отговор и даже самодейно търси засегнатите страни, въпреки всичко е заведено дело против нея. "

" При една работеща система за ограничение на делата плесници, това дело би трябвало въобще да не стартира или да завърши доста бързо. За страдание, българското законодателство не планува такава лесна опция. "

" АЕЖ упорства за законодателни промени и процесуални механизми, които да лимитират до най-малко опцията за правосъден тормоз на добросъвестни медии и публицисти.АЕЖ се срещна неотдавна със служебния министър на правораздаването Крум Зарков, с цел да обсъдим дейностите против делата плесници, както и позицията на България по препоръчаната от Европейската комисия инструкция. В България неналичието на оптимален размер на допустимите искове прави допустимо заплашване на медии и публицисти посредством неуместно високи искания.

АЕЖ приканва “Лев Инс ” да отдръпна желае и да осмисли всички репутационни вреди за компанията, до които биха могли да доведат сходни непозволени дейности против самостоятелна медия. АЕЖ ще подаде сигнал за случая доПлатформата за отбрана на публицистите на Съвета на Европаи ще употребява всички налични механизми за предоставяне на интернационална публичност на случая, както и за поддръжка на сътрудниците ни. "

" Призоваваме и за безапелационен отговор от страна на журналистическата общественост и на обществото, защото материалът на Mediapool е от публичен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата “Зелена карта ” визира милиони български консуматори. В никакъв случай не трябва да се стига до нормализиране на сходни искове против медии и публицисти, защото това би имало вцепеняващ резултат върху цялата медийна среда. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР