Признаването на Македонската православна църква би било проява на историческа

...
Признаването на Македонската православна църква би било проява на историческа
Коментари Харесай

БПЦ била исторически задължена да признае македонската църква

Признаването на Македонската православна черква би било демонстрация на историческа отговорност и на признание на историята както на Българската православна черква, по този начин и на Македонската православна черква.

Това акцентира историкът и основен редактор на сп. " Християнство и просвета " Момчил Методиев пред БНР.

" Българската черква е правоприемник на Българската екзархия. Смятам, че признаването на Македонската черква е едно историческо обвързване на Българската православна черква и не виждам канонични спънки за това ", разяснява историкът.

 БПЦ взема решение за Македонската черква
БПЦ взема решение за Македонската черква

Охридската епископия желае да бъде приета за самостоятелна

По думите му, въпросът на Македонската православна черква бил един от поредицата сходни проблеми в православния свят . " Сякаш Българската православна черква има най-голямо съображение да се заеме с неговото разрешаване предвид на цялостното развиване досега ", посочи Методиев.

Според него придобиването на статут на автокефалност в православния свят е най-проблематичният въпрос в междуправославните връзки .

" От една страна Вселенската патриаршия упорства, че само тя има право да дава автокефален статут, а въпреки това Руската православна черква упорства, че църквата-майка има право да дава автокефален статут. В най-хубавия случай, по този начин би трябвало да бъде в идеалния случай, придобиването на автокефален статут би трябвало да е резултат от консенсус , единодушие сред всички съществуващи православни църкви , т. е. след встъпването в евхаристийно общение сред Българската и Македонската черква, Българската черква би трябвало да има интензивността да инициира едни такива договаряния в следствие, на които в най-хубавия случай можем да чакаме в случай че не 100-процентов консенсус сред православните църкви, то при всички случаи едно много огромно болшинство от православните църкви, което да вземе решение какъв тъкмо да е статутът на Македонската черква ", посочи Методиев.

 Историци приканват Светия синод да одобри молбата на Македонската черква
Историци приканват Светия синод да одобри молбата на Македонската черква

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати писмо до патриарх Неофит и Светия синод

Той добави, че в последна сметка сега въпросът главно е за това евхаристийно общение - дали Българската православна черква ще даде вероятност на Македонската черква за решение на казуса ѝ.

" Твърдението, че сме застрашени да получим схизма ми се коства много пресилено , тъй като в православния свят има редица проблеми на сходни църкви, които свидетелстват, че поради такива проблеми до схизма не се стига ", означи Момчил Методиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР