„Признавам си, че съм пристрастна, стане ли дума за Ивет

...
„Признавам си, че съм пристрастна, стане ли дума за Ивет
Коментари Харесай

Димитър Тасев: Показвам спорта отвъд резултатите и класирането

„ Признавам си, че съм пристрастна, стане ли дума за Ивет Лалова. Първото й огромно изявление излезе във " Всичко за фамилията ", още когато печелеше медали като госпожица. Затова няма по какъв начин да не изпитвам завист на Димитър Тасев, че съумя да влезе в персоналния свят на именитата атлетка, в обгърнатата й с загадъчност лаборатория за триумфи в Риети. Явно репортерът на bTV си е приключил повече от добре работата, тъй като филмът за Ивет му донесе влиятелна номинация и челно място в годишния конкурс на Международната асоциация на спортните публицисти. “ Така Пепа Йорданова от вестник „ Всичко за фамилията “ вкарва читателите в изявлението си с Митко Тасев и продължава:

„ За него това е минало, следва му следващо предизвикателство - да отразява олимпиадата в Токио. Надява се там да се появят нови български герои, за които да снима филми. Защото като някогашен състезател, той признава единствено първото място, което този път му се изплъзна.

Докато се приготвя за олимпиадата, има да свърши още много работа като дипломат на самодейността " Предизвикай се с идея ". И въпреки че и Митко, като Ивет, мъчно позволява външни хора в персоналния си свят, уверено има вяра, че всичко хубаво следва. “

Димитър Тасев повече от 10 години тренира интензивно лека атлетика. Многократен медалист е от юношеските шампионати у нас в междинните бягания. Средното си обучение приключва в Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации. След това се дипломира в НСА като треньор по лека атлетика, сега написа докторантура. Журналистическата специалност го сграбчва още като първокурсник в НСА, когато попада като стажант в " Дарик ". Няколко месеца по-късно към този момент е част от спортната редакция на bTV, тази година стават 10 години, откогато е измежду остриетата на медията.

Той отразява мача за международната купа по бокс в тежка категория в Лондон сред Кубрат Пулев и Антъни Джошуа, бе още веднъж част от компанията на братя Пулеви по време на африканското премеждие в Танзания, довело до триумф на Тервел Пулев на кръга в Дар.

Тасев е създател на разтърсващия материал за разграбването на фамозния плувен комплекс " Червено знаме ", където заведе и разплака олимпийската шампионка Таня Богомилова. Пак той бе кореспондент на терен и при най-значимия успех в кариерата на Григор Димитров – купата от финалния Мастърс в английската столица през 2017-а. Димитър Тасев отразява историческото тичане на финала на Ивет Лалова на Световното състезание по лека атлетика в Катар, както и редица други запаметяващи се моменти от света на българския и международния спорт. Филмът му " Живот на спринт " за Ивет Лалова го подреди в челната 16-тица на спортните публицисти в света.

- Какво значи за теб признанието на асоциацията на спортните публицисти?

Мотивация. Международната асоциация на спортните публицисти е организация с близо вековна история и се е трансформирала в уважавана институция в целия свят. Конкурсът, който се провежда всяка година, притегля над 2000 публицисти от всички континенти.

В моята категория участваха към 60 създатели на филми, като някои от тях работят за най-реномираните медии и в този смисъл съм благополучен, че бях оценен преди доста от тях в класирането. Но до там – просто прелестен комплимент. Работата продължава, уповавам се и надграждането.

Дълго време съм се състезавал в леката атлетика и знам, че както в спорта, по този начин и в живота има две позиции – първата и всички останали. Очевидно аз не съм победител – тъй че не преставам да работя и да бъда още по-мотивиран.

- Как се случи филмът " Живот на спринт "?

На първо място желая да изкажа големи благодарности към Ивет Лалова и нейния екип, както и към фамилията й, че ни се довериха и ни позволиха с оператора Николай Кънчев да бъдем техни посетители и сътрудници в тренировките на Ивет за няколко дни в Италия.

Въпреки че се познаваме от години, беше доста мъчно да я убедя да се съгласи за този филм. Няколко месеца водихме договаряния и уточнявахме авансово всички елементи по фотосите и престоя ни в Италия.

Програмата на Ивет е написана час по час за седмици напред. Това, че откри време да ни включи в графика си задължи и нас с Ники и монтажиста Калояна Климентова да дадем оптималното, с цел да се получи забавен и стойностен филм, който състезател от ранга на Ивет и феновете ни заслужаваха. Благодаря им и на двамата.

Бяхме близо седмица в Риети, град на към 100 км от Рим, където Ивет живее дружно със брачна половинка си – Симоне, към този момент 10 години. Любопитното е, че там тя е също толкоз разпознаваема, както и в България, само че там е доста по-спокойно. Това е мястото, където може да мислиш само за тренировки.

- За Ивет като че ли се знае всичко, изненада ли те тя с нещо?

Да, за Ивет се знае доста, само че в това време тя пази строго персоналното си пространство. Винаги е усмихната, лъчезарна, открита с медиите, само че до един миг. Вече над две десетилетия тя е в публичното пространство, само че ние бяхме първите публицисти, които позволи до дома си, първите, които позволи до базата си за тренировки в Италия.

И на този декор не знаех какво да чакам, само че нямаше огромни изненади. Дисциплина, тренировки, режим - състезателен график, в който и ние влязохме за няколко дни.

- Как печелиш доверието на героите си, имаш ли някакъв направен проект?

Всеки състезател е друг. Спортовете са доста разнообразни и надлежно и характерът на всеки е характерен. Не е удачно да действаш по образец. Но правилата са ясни – почитание, почит и примирение пред техните достижения и техния труд.

Повечето хора си мислят, че огромните спортисти вършат почти по 10 лицеви опори дневно, по-късно почиват добре и към този момент са първенци, единствено тъй като са надарени.

Не – всеки един същински сполучлив състезател жертва доста – порядъчен е и всеки ден заплаща цената на медалите.

Снимка: bTV

Винаги, когато отбелязвам мощен състезател, желая да му покажа, че отивам при него преди всичко, тъй като го почитам и одобрявам това, което прави, и на второ – тъй като в действителност ми е забавно по какъв начин и за какво го прави. Вярвам, че и за феновете ни е по този начин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР