Признанието на Иран, че по погрешка е свалил украинския самолет,

...
Признанието на Иран, че по погрешка е свалил украинския самолет,
Коментари Харесай

Лъжите на Иран за самолетната катастрофа доведоха до протести срещу властта

Признанието на Иран, че по простъпка е свалил украинския аероплан, откакто преди този момент няколко дни отхвърляше, доведоха до митинги в страната през уикенда и политическа рецесия за ръководещите. Демонстрации в Техеран и още няколко града засенчи битката на управляващите със Съединени американски щати, оповестява New York Times. Протестиращите подлагаха на критика държавното управление за породената злополука, станала в същия ден, когато иранските ракети удариха американски бази в Ирак в отговор на убийството на военачалник Касим Солеймани.

Украинските представители в страната също подлагаха на критика държанието на Иран, предполагайки, че иранците не биха поели отговорност, в случай че проверяващите от Киев не бяха разкрили доказателства за ракетна офанзива в останките на злополуката, при която починаха всички 176 души на борда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предизвикателство за ръководещите

Протестите избухнаха в Техеран и други ирански градове, защото жителите откриха нова причина да не се доверят на висшия водач аятолаха Али Хаменей и други ръководители на страната. В знак на публичен яд сдържан ирански вестник написа в заглавие в неделя: " Извинете се и подайте оставка. "

Критиките към властта в Иран не са нещо извънредно, само че нормално остават в тесни граници. Атаките от медиите и митингите са в допълнение предизвикателство за ръководещите, които през ноември се сблъскаха с най-кървавите митинги от Ислямската гражданска война през 1979 година
" Следим митингите ви деликатно и се възхищаваме на смелостта ви. Не може да има още едно изтребване на спокойно протестиращи, нито пък прекъсване на интернет. Светът гледа ", разяснява американският президент Доналд Тръмп в известие на фарси и британски в Twitter.

Пълно следствие

От своя страна аятолахът Али Хаменей разгласи, че е наредил да бъдат разкрити всички виновни за злополуката. И той, и президентът Хасан Рохани споделиха, че не са научили същинската причина за нея, до момента в който вътрешното военно следствие не е било завършило в петък. Но това изказване повдигна нови въпроси за това по какъв начин двамата висши водачи в йерархията не знаели, поради че Хаменей е и главнокомандващ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в първата си реакция след известието на Иран, че страната му " ще упорства за цялостно признание на виновността " от Техеран. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо изиска " цялостно следствие " и сподели, че Иран би трябвало да поеме цялостната отговорност. И двамата разговаряха по телефона с президента Рохани.

Противоречията усложниха посланието на Иран даже когато управляващите поеха отговорността за свалянето на самолета. В първичното известие в събота иранските военни обявиха, че екипажът на полета е направил внезапен, непредвиден завой, който го е доближил до сензитивна военна база - изказване, което незабавно беше оспорено от украинците.

В търсене на възмездие

На фона на намаляващото напрежение сред Съединени американски щати и Иран след убийството на военачалник Касем Солеймани ливанската шиитска организация " Хизбула ", чиято военна конструкция е оповестена в Европейски Съюз за терористична организация след атентата в Бургас, прикани съдружниците на Техеран да стартират да приготвят възмездие.

Лидерът ѝ Сайед Хасан Насрала отхвърли изказванието на президента Доналд Тръмп, че Солеймани е подготвял взривяване на американски посолства, и предизвести почитателите си, че до изгонването на американските елементи от региона ще бъде изминат " дълъг път ".

Съединени американски щати считат цялата партия " Хизбула " за терористична организация. Тя беше учредена през 1982 година от Революционната армия на Иран и е един от основните членове на районна мрежа, известна като оста на съпротивата.

" Вярвам, че е време оста на съпротивата да проработи ", сподели той в неделя, представен от Reuters. " Силите на съпротивата са съществени и се насочват към огромната цел, която аз предложих ", добави Насрала, имайки поради изгонването на американските военни. Отговорът ще пристигна " в идващите дни, седмици и месеци ", сподели още водачът на " Хизбула ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР