Признаха, че решението на социалните било взето въз основа на

...
Признаха, че решението на социалните било взето въз основа на
Коментари Харесай

Норвежки съд върна децата на Цветелина Оланд след 1 година одисея

Признаха, че решението на обществените било взето въз основа на неточности

Българката Цветелина Оланд, чиито деца бяха отнети от норвежката обществена работа “Барневернет ” предходната година след недоволство на бащата, че те не желаят да прекарват време с него, най-накрая съумя дефинитивно да се пребори и да прибере щерка си и сина си назад вкъщи.

Апелативният съд на Норвегия постановил през май, че решението на регионалния съд в града, в който живее – Арендал, е взето въз основа на направени неточности от длъжностни лица в “Барневернет ” и го анулира. След приключване на периода за обжалване децата са били върнати на майка им.

“На всички, които бяха съпричастни, желая да оповестя щастливата вест, че решението на Областния съд на гр. Арендал в Норвегия от 9 май 2018 година беше пренебрегнато от Апелативния съд през месец май тази година въз основа на регистрирани неточности от длъжностни лица и една институция (със сигурност се сещате коя), които вземат решение човешки ориси ”, написа тя във фейсбук.

Цветелина Оланд се обърна за помощ към българските управляващи и медии, откакто децата ѝ

бяха отнети,

разграничени едно

от друго и

пратени при

разнообразни фамилии

в разнообразни градове. Според “Барневернет ” било оправдано сестрата и братът да бъдат разграничени, с цел да не си въздействат. Това съставлява нарушаване на правата им и майката поде тежка правосъдна борба против обществената работа. Беше ѝ неразрешено да им се обажда по телефона или да контактува с тях в интернет, а първото рандеву, което през май ѝ отредиха, бе едвам за януари идната година. Децата нямаха право на контакт и със фамилията на Цветелина Оланд.

Баща ѝ – известният цирков актьор Георги Попов-Гебош, беше

задържан при

опит да зърне

внука си през

оградата на

учебното заведение

му през декември предходната година и престоя няколко часа в ареста макар неналичието на виновност и влошеното си здраве. За страдание, Гебош умря през май тази година, преди да успее да види внуците и щерка си още веднъж събрани дружно.

“Вече мога да съм дружно с тези, които обичам най-вече. Дишам умерено и се веселя на живота! Но... Има едно огромно НО! Кой ще възвърне пропуснатото време с обичаните същества? Кой ще заличи черните мемоари от деня, когато ти вземат най-ценното? Кой ще върне моя татко, който си отпътува от тъга и не съумя да дочака успеха? Кой ще заличи унижението, което изтърпях от хора лимитирани, без морал, некомпетентни..., НО с власт, тъй като работят за машина, която е страна в страната?

Кой ще изтрие

сълзите? Няма

такава мощ!

Моят апел е: Борете се до последно, изключително когато се отнася за най-ценното, а точно, децата. Бъдете мощни и не се предавайте, колкото и тежка и невъзможна да наподобява обстановката. Ако се предадем, предаваме децата си! Благодаря на Би Ти Ви, по-специално на Мария Цънцарова! Благодаря на всички вас, другари мои! Обичам ви! ”, написа още Оланд.

В изявление за “24 часа ” Цветелина Оланд описа предходната година по какъв начин се е стигнало дотук. Бащата се оплакал, че децата не желаят да живеят при него по две седмици в месеца, бягат и звънят на полицията. “Барневернет ” пратили инспекция в дома на Оланд, а по искане на бащата паспортите на майката и децата са отнети, с цел да не могат да изоставен Норвегия. Дори и след отнемането им от Цветелина обаче двете деца – тогава на 10 и 11 години, изрично отхвърлят да посещават татко си и това е повода да ги пратят в приемни фамилии. Според един от очевидците по делото бащата един път блъснал пред доста хора щерка си Селин и тя паднала на земята от удара. Според майката той се държал с тях жестоко и това била повода да не желаят да вървят при него. Изводът на “Барневернет ” обаче бил, че

откакто децата

не желаят да

живеят при

бащата, те не

бива да живеят

и при майката

Службата идва през април 2018 година и взема децата. След това Цветелина Оланд получава единствено един имейл от “Закрила на детето ”, в който я уведомяват, че може да спре да заплаща телефоните им, тъй като те няма да ги употребяват. Това е единствената преписка с тях.

Според българката някогашният ѝ брачен партньор бил доста ядосан поради развода и опитвал да я накара да страда. Конфликтът посред им бил причина през 2017 година да посетят курс за превъзмогване на спор с висока степен сред родители. Той имал за цел децата да се сближат с бащата, само че нямало резултат.

“Вместо да потърсят каква е повода, че децата не желаят да вървят при татко си, има ли построена връзка посред им, по какъв начин се държи той с тях, те започнаха да посещават нашия дом - описа Оланд. - В рамките на два месеца съвсем през ден идваха и следиха по какъв начин живеем, разговаряха с децата. Тяхното умозаключение беше, че няма място за терзание и че считат, че аз мога да се грижа за децата. Единственото, което им се видяло извънредно, е, че

децата били

прекомерно общителни,

което не било

всекидневно

Този извод си създали, откакто децата им благодарили за визитата ”.

През ноември и декември 2017 година службата стартира да прави изненадващи визити. През април идната година се получава писмо от същата психоложка, която изготвя рекомендациите преди този момент. Този път тя желае да се лишават паспортите на децата и майката, с цел да не избягат – макар че това към този момент от дълго време е станало. “След второто писмо пристигнаха и взеха децата. Не мога да схвана каква е разликата сред ноември и април. При едно и също писмо първо споделят, че мога да се грижа за децата и не са обезпокоени, а след това внезапно идват и ги вземат. Без никакво развиване в тази ситуация, всичко си беше същото. През ноември не се притесняваха за децата, през април пристигнаха и ги взеха ”, показа Оланд след случая. Веднага щом това излиза наяве,

службата е

засипана от

протестни писма

на сътрудници и другари на фамилията, които са възмутени от тази мярка и стачкуват против нея. Цветелина Оланд е преподавател в учебно заведение в Арендал, управлява и локалния тим по гимнастика и е уважавана и харесвана от съгражданите и сътрудниците си. Всички свидетелстват, че се грижи отлично за децата си. Оланд се обръща за помощ и към България. Външното министерство се сезира по случая и праща запитвания и митинги до норвежката страна.

Недоумение будят няколко решения на “Барневернет ” – да раздели брата и сестрата и да ги прати в градове на 200 км един от различен, да забрани контакта посред им, да спре всевъзможен опит те да приказват и учат български, изваждането им от спортните клубове, в които вървят на драго сърце, и преустановяване на всевъзможни контакти с нормалната за тях среда.

“Това е другото, което не разбирам. Това, че те са отделени от мен, от приятелите си, от познатите си е задоволително неприятно, само че са ги спрели и от обичаното им занимание. Те обожават гимнастиката, желаят да се занимават с нея. Но сега не вървят на нищо отвън учебно заведение. Много пъти пращах известия на “Закрила на детето ”, че треньорът на Андреас да вземем за пример е подготвен да върви до дома, в който живее, и да го взема за тренировки, след това да го връща... Няма отговор. Не го разбирам ”, изплака болката си българката. Тя наема юрист, който в последна сметка съумя да обърне делото в нейна изгода и Апелативният съд анулира наредбата на “Барневернет ”.

Една година

обаче децата и

майката живеят

съвсем без контакт

Цветелина е родена в Пловдив, щерка на известния цирков актьор Георги Божков (Попов)-Гебош. Прочутият акробат и смешник работи дълго време дружно с щерка си. Цветелина приключва Югозападния университет. Работи дълго време като циркова и вариететна актриса. В Норвегия е треньорка по спортна и художествена гимнастика. През 2013 година получава премията “Икар ” за изцяло творчество. Работила е години наред и с фамозната циркова фамилия “Балкански ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР