Призивите за бойкот на референдума за промяна на името на

...
Призивите за бойкот на референдума за промяна на името на
Коментари Харесай

Акценти от чуждестранния печат



Призивите за протест на референдума за смяна на името на Република Македония наподобява имаха резултат и доведоха до едва присъединяване, написа английският вестник " Гардиън " . Премиерът на страната Зоран Заев отхвърли изказванията, че референдумът е бил несполучлив поради ниската изборна интензивност и посочи неговият триумф поради обстоятелството, че над 90 % от гласувалите са се произнесли в поддръжка на съглашението за промяна на името на Република Македония.

За главната опозиционна партия, националистическата ВМРО-ДПМНЕ обаче ще бъде доста по-лесно да се опълчи на ратификацията на договорката с Гърция поради ниската изборна интензивност. Координаторът на парламентарната група на партия Драган Данев акцентира, че за него съглашението с Гърция е отхвърлено от македонския народ и на никаква цена няма да гласоподава за конституционни промени за смяна на името, написа вестник " Република " .

Македонското държавно управление към този момент разгласи референдума за съвещателен, което значи, че страната няма да смени името си автоматизирано, отбелязва френският вестник " Фигаро " .

Целта на Заев е в този момент да получи две трети от гласовете на депутатите в Народното събрание, с цел да приспособява конституцията с наредбите на съглашението от юни.Социалдемократите и техните съдружници нямат това болшинство и ще би трябвало да убедят десетина депутати от опозицията да се причислят към тях. Така че в този момент стартира интервал на неопределеност и неустановеност за Република Македония, установи " Монд " .

Гръцкият вестник " Та неа " , написа, че кабинетът е неподвижен от ненадейно ниското присъединяване в референдума, водачът на Независими гърци Панос Каменос поддържа линията на македонския президент Георге Иванов, а Нова народна власт желае незабавни предварителни избори. Като " Ватерло за Заев и леден душ за Ципрас " дефинира резултата от референдума атинският вестник " Елефтерос типос " , който прави преносен паралел със средиземноморския циклон през уикенда в Гърция и написа, че " Скопски циклон опустоши Преспа ". Изданието счита, че в този миг кабинетът се готви за тройни избори през май - европейски, локални и парламентарни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР