Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна

...
Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна
Коментари Харесай

САЩ скастри Унгария за цинизма към Украйна

Призивът на унгарското държавно управление за преустановяване на огъня в прилежаща Украйна е " безсрамен ", като се има поради, че огромни елементи от страната са окупирани от съветските сили. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Будапеща Дейвид Пресман, представен от " Ройтерс ".

Той не назова поименно премиера Виктор Орбан, но унгарският водач неведнъж е призовавал за преустановяване на огъня и мирни преговори - ход, който съгласно критиците би бил равностоен на подчинение на части от територията на Украйна на съветския президент Владимир Путин.

" Когато чуем политици да се застъпват за успокояване, замаскирано като мир, дано бъдем напълно ясни - един човек може да подписа мир през днешния ден. Ако Путин спре да се бие, войната завършва. Ако Украйна спре да се бие, Украйна завършва ", акцентира Пресман.

" Цинично е да призовавате за преустановяване на огъня, когато не вашата страна е съвсем 20% окупирана от непозната армия от нашественици ", безапелационен бе той.

Изказването на Пресман разкрива задълбочаващия се разрив сред съдружниците в НАТО. Орбан, избран отново през 2022 година за четвърти следващ мандат, съобщи, че участието в Алианса е " жизненоважно " за Унгария, само че държавното управление му няма да изпраща оръжие на Украйна или да прекъсва икономическите си връзки с Москва.

Американският дипломат уточни, че блокирането от страна на Унгария на срещи на високо равнище на Комисията НАТО-Украйна поради спор с Киев по отношение на отношението към етническите унгарци там е " несъстоятелно ".

" Разтревожени сме, че унгарските публични лица употребяват НАТО като инструмент за справяне с тези двустранни проблеми ", означи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР