Призивът на ООН едва ли можеше да бъде по-драматичен. Световната

...
Призивът на ООН едва ли можеше да бъде по-драматичен. Световната
Коментари Харесай

Всеки четвърти човек в Йемен е заплашен от гладна смърт

Призивът на Организация на обединените нации надали можеше да бъде по-драматичен. Световната организация предизвестява, че Йемен е застрашен от може би най-тежкия апетит в по-новата история. И че това може да отнеме живота на милиони, написа Дойче Веле.

Мащабът на тази злополука надалеч надвишава всички други сходни рецесии от последните десетилетия. През 2011 година в Сомалия от апетит умряха над 200 хиляди души, а през актуалната година в Южен Судан гладът умъртви десетки хиляди. В 28-милионния Йемен обаче всеки четвърти човек е застрашен от гладна гибел, а над един милион души - от холера. Общото сред тези три страни са гражданските войни. И разпадналите се държавни структури. И харченето на пари за оръжие, вместо за инфраструктура.

Да не извръщаме взор!

Призивът на Организация на обединените нации споделя нещо доста значимо: светът не може повече да извръща взор. Защото Съветът за сигурност на самата Организация на обединените нации е неподвижен от другите политически ползи. Да, той осъди ракетната офанзива против столицата на Саудитска Арабия, осъществена от бунтовниците-хути в Йемен, само че не изиска повдигане на блокадата, която в отговор Рияд наложи на южната си съседка.

Вече не е задоволително просто да изпитваме угриженост. Да не приказваме, че не е кой знае какъв брой мъчно да се овладее най-големият недостиг сега. За задачата Саудитска Арабия просто би трябвало да отвори въздушното пространство над Йемен за филантропични полети. Същото важи и за пристанищата. Защото след колапса на локалното селско стопанство 20 милиона йеменци разчитат за изхранването си само на външни помощи.

Докога по този начин?

Политиката на Рияд към Йемен показва най-много едно: беззащитност. Саудитска Арабия има цялостното съображение да се бои, че Иран ще продължи да доставя на бунтовниците-хути ракети с все по-широк обхват на деяние. Тези ракети към този момент доближават до Рияд, а скоро биха могли да застрашат Абу Даби и Дубай в Обединените арабски емирства. От пролетта на 2015 година Саудитска Арабия подхваща несполучливи опити да попречи на бунтовниците-хути, които заемат позиции по южната ѝ граница. Тъкмо заради това Рияд стартира войната по въздуха против Йемен, която унищожи големи елементи от страната и в огромна степен аргументи сегашната покруса.

Едно е ясно: ситуацията няма да се промени, до момента в който в Йемен продължава да ескалира задочната война сред Саудитска Арабия и Иран. Война, от която страда не популацията на тези две страни, а йеменците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР