Призивът на ЕС е за спазване на международните договори. В

...
Призивът на ЕС е за спазване на международните договори. В
Коментари Харесай

Захариева: Конфликтът между Русия и Украйна трябва да бъде решен дипломатично

Призивът на Европейски Съюз е за съблюдаване на интернационалните контракти. В тази връзка желая да припомня, че има контракт от 2003 година, който афишира и Керченският пролив, и Азовско море за свободна територия както за търговски, по този начин и за военни кораби.

Това показа в студиото на "Още от деня " по Българска национална телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

,,Решението на обстановката е посредством договаряния. Нашият общ апел е за усмиряване на обстановката и решаването й по изкусен път'', уточни Захариева и добави, че сега сме очевидци на най-видимата и мощна ескалация от 2014 година сред Русия и Украйна.

,,ЕС сложи специфичен фокус върху правата на европейските жители след напускането на Англия. Всички български жители ще получат правото да аплайват за статут на уседналост след Брекзит. Тези наши сънародници, които обитават от 5 години в Обединеното кралство, няма да имат проблем да останат на Острова и по-късно. Тези, които нямат тези 5 години, ще могат да аплайват за краткотраен статут, който след това да стане постоянен'', изясни външният министър.

По отношение на членския импорт в Общността след напускането на Англия Екатерина Захариева съобщи, че българската страна ще изиска той да бъде повишен с 1,1%, което е и предлагането на Европейската комисия.

,,Това е предизвикването пред бюджета на Европейски Съюз, което е хубаво да се реши преди изборите'', приключи вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР