Призивът ми към депутатите от 50-ото Народно събрание е да

...
Призивът ми към депутатите от 50-ото Народно събрание е да
Коментари Харесай

Доц. Борислав Цеков: Президентска република би означавало путинизация и нищо друго

Призивът ми към депутатите от 50-ото Народно заседание е да съблюдават Конституцията и да мислят по-малко какво да пипат по нея. Защото нямат нужния потенциал дори да разсъждават по конституционната материя пълноценно. Това не е някакъв занаятчийски или административен въпрос, трябват задълбочени знания. Нито един проблем на България няма да се реши с промени в Конституцията. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн “ по Нова Нюз преподавателят по конституционно право доцент Борислав Цеков.

Конституцоналистът добави, че отдръпването на Христо Иванов от парламентарния живот поставя завършек на упражненията по правосъдна промяна.

Тази така наречен правосъдна промяна не беше нищо повече от една смяна в механизмите за кадровото назначение в правосъдната власт; тя нямаше нищо общо с търсене на качество в правораздаването. Надявам се личностният неуспех на Христо Иванов да постави завършек на тази подправена правосъдна промяна и да се стартира една в действителност грамотна правосъдна промяна, сподели още доцент Цеков.

Експертът счита, че Народното събрание би трябвало да показва воля за ръководство, тъй като гласоподавателите доста ясно и изрично са декларирали, че желаят съдружно ръководство. В тази връзка доцент Цеков сподели, че отговорността за образуване на държавно управление е напълно в ръцете на ГЕРБ.

По адрес на Рая Назарян конституционалистът означи, че не я познава и не може да каже дали ще се оправи със задачата си отпред на Народното събрание.

Тя е политик, който занапред би трябвало да се потвърждава, само че отговорността ѝ е голяма. Има потребност от едно рутинно и умело ръководство на Народното събрание, с цел да се прави потребната за обществото работа, уточни Цеков.

В умозаключение той разяснява, че има кръгове, които работят за това да няма постоянно държавно управление и хората да се разочароват още повече от Народното събрание.

Един сходен опит да се торпилира парламентарната система ще има тежки последствия, тъй като това ще съсипе страната. Ето за какво отговорността на депутатите от юбилейното 50-о Народно заседание е още по-голяма. Президентска република би означавало путинизация и нищо друго, приключи конституционалистът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР