Призивът към Байдън е да съчетае икономическа и военна помощ

...
Призивът към Байдън е да съчетае икономическа и военна помощ
Коментари Харесай

Демократи настояват Байдън да започне преговори с Русия

Призивът към Байдън е да съчетае икономическа и военна помощ за Украйна с " деен дипломатически напън, удвоявайки напъните за търсене на реалистична рамка за преустановяване на огъня " До момента по-голямата част от възраженията против метода на американския президент идват от Републиканската партия За момента съветниците на президента изключват концепцията да подбуден Украйна да стартира договаряния с Русия
Група от 30 демократи от Камарата на представителите прикани президента Джо Байдън да промени позицията си по отношение на войната в Украйна и да стартира директни договаряния с Русия. Писмото, изпратено от групата в понеделник, за което в началото заяви The Washington Post, дружно със заканите на част от републиканците да понижат помощите за Украйна, в случай че получат болшинство Конгреса след междинните избори, може да окажат напън върху опитите на Байдън да поддържа вътрешната поддръжка за войната.

Исканията
Групата, водена от Прамила Джаяпал, ръководител на Прогресивната група на Конгреса, приканва Байдън да съчетае икономическа и военна помощ, която Съединени американски щати дава на Украйна, с " деен дипломатически напън, удвоявайки напъните за търсене на реалистична рамка за преустановяване на огъня ". Подписалите се демократи са изключително загрижени, че Съединени американски щати не организират постоянен разговор с Русия в напъните си да постави завършек на войната. Писмото провокира недоволството на доста демократи, което накара Джаяпал да направи изказване по-късно същия ден, в което " обясни " позицията на групата, изложена в писмото, като акцентира, че те към момента поддържат Украйна и уговорката на Байдън да подсигурява, че Украйна ще бъде показана във всички полемики за нейното бъдеще.
Реклама Позицията на Белия дом
До момента администрацията на Байдън е била безапелационна, че Украйна сама би трябвало да реши дали и по кое време да договаря с Русия. Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи в отговор на писмото, че администрацията " прави оценка техните доста съществени опасения ", само че още веднъж акцентира, че украинците би трябвало да заемат централно място във всички дипломатически договаряния.

" Няма да водим диалози с съветското управление, без да бъдат показани украинците ", съобщи Кърби пред кореспонденти. " Г-н Зеленски може да дефинира - тъй като това е неговата страна - по какъв начин наподобява триумфът и по кое време да се договаря ".

За момента групата на Джаяпал остава малцинство в Демократическата партия, която в по-голямата си част поддържа осъждането на Русия от страна на Байдън и оглавяването на световна коалиция за оказване на голяма поддръжка на Украйна. Писмото също по този начин не е подкрепено и от всички членове на Прогресивната група, в която членуват 101 представители.
Натиск и от двете партии
До момента по-голямата част от възраженията против метода на американския президент идват от Републиканската партия. Някои членове на партията слагат под въпрос изразходването на милиарди долари за войната, а в някои случаи и показват очевидни благосклонности към съветския президент Владимир Путин. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който евентуално ще стане нейн ръководител, в случай че републиканците завоюват изборите идващия месец, съобщи предходната седмица, че Камарата, ръководена от Републиканската партия, ще се опълчи на по-голяма помощ за Украйна. " Мисля, че хората ще се намират в криза и няма да напишат празен чек за Украйна ", съобщи той пред Punchbowl News. " Те просто няма да го създадат. "
Реклама
Самото украинско държавно управление одобри това изявление с изненада. Само дни по-късно водачът на републиканците в Сената, Мич Макконъл, сподели тъкмо противоположното: че Украйна ще получи още повече поддръжка, в случай че републиканците вземат болшинства.
Почти сигурна поддръжка за Киев
В реалност поддръжката за Украйна е съвсем сигурна: в Републиканската партия в действителност има крило, което не поддържа безусловно Украйна. Това, най-общо казано, само че не напълно правилно, са поддръжниците на някогашния президент Доналд Тръмп. Същевременно, по-голямата част от партията остава в ръцете на класическите републиканци, които преглеждат Русия като опасност за Съединени американски щати и надлежно поддържат Украйна.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси, която в понеделник приказва на интернационална среща на върха, отдадена на съветската експанзия против Украйна, омаловажи опцията помощта на Съединени американски щати за Украйна да бъде прекъсната, в случай че републиканците получат болшинство в Камарата на представителите. " Вярвам, че поддръжката за Украйна и украинския народ няма да спре ", съобщи тя и добави, че " поддръжката за Украйна е двупартийна и двукамарна ".

Писмото на демократите обаче сочи, че към този момент и членовете на Демократическата партия може да стартират да оказват напън. Въпреки че Байдън и неговите съветници неведнъж са заявявали, че Съединени американски щати ще дава помощи на Украйна " толкоз дълго, колкото е належащо ", съгласно някои американските чиновници нито Русия, нито Украйна са способни да завоюват изрично войната, което допуска, че ще е нужна фундаментална смяна в тактиката, с цел да може спорът да завърши в обозримо бъдеще, написа The Washington Post.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР