Призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре започната продецура

...
Призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре започната продецура
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС - с Пеевски напред - зоват действащия Висш съдебен съвет да не избира главен прокурор

Призив към Висшия правосъден съвет (ВСС) да спре стартирана продецура по желание на нов основен прокурор на мястото на предварително освободения Иван Гешев са внесли в Народното събрание депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Проектът е оповестен в, а под него стоят по едно и също време подписите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов, на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи, на зам.председателя на Народно събрание Никола Минчев (ПП). В документа. написа, че парламентарните групи не вършат опит за интервенция в делата на правосъдната власт, само че приканват за прекъсване на избора до изговаряне на Конституционния съд и до приемането на обещаните и от трите обединения промени в Конституцията. За ремонт на главния закон сделка беше реализирана по време на договарянията за образуване на държавно управление с втория мандат.

Висш съдебен съвет реши да стартира избор на нов основен прокурор преди седмица, само че в това време Конституционният съд позволи разглеждане всъщност на тъжба от Иван Гешев, импортирана преди уволнението му. В нея той упорства да се пояснява има ли право Висш правосъден съвет с членове, чиито мандат е от дълго време изминал - какъвто е казусът в този момент, да го освободят. Поставено е и запитване дали измененията в Закона за правосъдната власт, с които се понижи изискуемият брой гласове във Висш съдебен съвет за уволняване на основен прокурор, не са противоконституционни.

От трите парламентарни групи - две от които ръководещи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а третата опозиционна - Движение за права и свободи - се базират в апела си точно на висящите каузи по проблема в Конституционния съд. Друг мотив да призоват органа на правосъдната власт да не бърза с избора на титуляр на мястото на Гешев е поръчката им за промени в Конституцията. Те би трябвало да са точно в частта " правосъдна власт " на главния закон, като засягат и структурата на самия Висш съдебен съвет. Сред концепциите е разселянето му дефинитивно на две - съдийски и прокурорски съвет, което ще докара и до нови правила за избор на основен прокурор и ръководители на двата висши съда - в случай че промяната стане факт.

Правосъдният министър Атанас Славов също настоя за прекъсване па процедурата от Висш съдебен съвет за нов обвинител №1 - с сходни на партиите в Народното събрание претекстове. Той през днешния ден внася в Върховния административен съд и искане да бъде анулиран избора на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет, с който Борислав Сарафов бе назначен за краткотраен правоприемник на Гешев. За разлика от ГЕРБ и Движение за права и свободи, от ПП-ДБ желаеха оставката на Сарафов - който беше и дълготраен заместител на Гешев в прокуратурата, незабавно след избора. Според обединението промяната на Гешев със Сарафов е " замяна ", а не " смяна ". Получиха отвод.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР