Призив към кметовете от Родопите да правят проекти по програмата

...
Призив към кметовете от Родопите да правят проекти по програмата
Коментари Харесай

Искра Михайлова с призив към кметовете: Правете проекти по Баухаус

Призив към кметовете от Родопите да вършат планове по програмата нов европейски Баухас насочи зам.-председателят на групата „ Обнови Европа” в Европейския парламент Искра Михайлова, евродепутат от Движение за права и свободи. Тя направи това по време на юбилейната полемика на „ Стандарт” в Кърджали „ Бранд „ Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и региона”. С нея медията означи своя 30-и празник. Целта на форума е да начертае новите културно-исторически направления в района.

Искра Михайлова напомни, че кметовете на Движението от област Кърджали първи завоюваха планове за културно завещание по първите европейски стратегии и моли в този момент още веднъж да облекат в работни оферти концепциите си. Още повече, че оттогава до през днешния ден културното завещание не е държавен приоритет по европейските стратегии и локалната власт сама би трябвало да се бори за това.

Най-лесната част е да се каже какво прави Европа, най-трудната – къде сме ние, стартира изявлението си Искра Михайлова.

Културното завещание е част от общата европейска политика. Никога не е било забравено, без значение какви цели си е поставял Европейски Съюз. Да, първоначално задачата бе първо да бъде разкрито, след това опазено, възобновено, консервирано. Но Европа разбра, че то би трябвало и да бъде развивано. Така Европа направи 10 начинания, отдадени на културното завещание, някой да има спомен България да е взела участие в тях – не, сподели евродепутатът. И напомни, че тези начинания бяха за образованието и културното завещание, за младежите и културното завещание и така нататък

България пропусна дълъг интервал. От момента, в който подписахме първата стратегия, културното завещание не в националните цели. Има моментни проблясъци. Те бяха постигнали от кметове, учени, ръководители на библиотеки и музеи. Български библиотеки вземат участие в Европеана, а българските музеи в ИКОМОС. Но това са запалянковци. Държавната политика сякаш ни липсваше, лисваше ни и като финансиране, акцентира Михайлова.

Тя описа историята на първия европейски Баухаус, когато след Първата международна война се ражда новата градска среда, новата организация за дома. Именно тогава се появява, да вземем за пример, актуалната кухня с вградени електроуреди.

Сега концепцията за зелена договорка обръща погледа към музеи и библиотеки, с цел да се извадят старите, забравени, само че екологични технологии, които могат да се употребяват през днешния ден.

Има концепция за зелени селища. Защо те да не са старите технологии на родопските къщи. Там климатици няма. Но енергийната им успеваемост е толкоз висока, колкото никой актуален проектант не може да си показа, сподели Михайлова.

Тя заяви, че на тази база е огромната европейска концепция за нов Баухаус. Щом ще се съобразяваме с природата, би трябвало да променим, архитектурата, дизайна, технологиите при строителството и планирането на градовете. И в този нов европейски Баухаус голяма роля има културно-историческото завещание. Той е детайл от него, сподели Михайлова. Тя прикани локалните управляващи да съберат силата и да дадат визията по какъв начин да наподобяват градовете.

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР