Прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода

...
Прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода
Коментари Харесай

Прийом на Кристелер за раждане - отречен, но прилагащ се

Прийомът на Кристелер е здравна процедура за избутване на плода с напън върху корема на майката. Днес тя е неразрешена в множеството европейски страни, само че продължава да се ползва в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция.
Методът поражда през XIX век за ускорение на раждане при слаби напъни и липса на О2 за бебето. Т.е. методът се употребявал, когато дамата не може да напъва, а бебето има потребност от О2.
При дамата способът на Кристелер провокира голяма болежка и неспособност да напъва независимо. Практиката се заобикаля в множеството медицински практики, поради огромният брой затруднения. За по-безопасни способи на родоразрешаване се смятат вакуум-екстракцията и потреблението на форцепс. За страдание, способът на Кристелер се употребява даже без съществуването на забележими аргументи, а по-скоро от неспокойствие от страна на медицинския личен състав.
Как се реализира?
Има два разновидността за използване на способа на Кристелер. Единият е с напън с ръката (частта сред лакътя и дланта) или с напън с длани. Когато дамата има напор лекарят стартира да натиска дъното на матката към влагалището. Едновременно с това от време на време се прави епизиотомия, с цел да излезе детето по-бързо.
Какви са затрудненията?
Методът на Кристелер е травматичен както за майката, по този начин и за плода, а не са редки случаите, в които има съдбовни последствия. Най-честите затруднения от използването му са:
- скъсване на черния дроб
- строшаване на ребрата
- отлепване на плацентата
- руптура на матката
- разкъсвания на влагалището
- емболия с околоплодни води
- нарушение на съсирването на кръвта
- контузии на плода
Специалисти сигнализират, че поради мощния напън гръбнакът на бебето се извива в региона на шийните прешлени и основата на черепа. Такива контузии може да доведат до нарушаването на кръвоснабдяването на мозъка.
При майката мощният напън може да докара до разпъване на диафрагмата и спускането на тазовите органи. Една от последствията от сходна операция е незадържането на урина след раждане. Някои от горните затруднения може да станат причина за гибелта на майката или най-малкото усложняват възстановителния интервал след раждането.
Според някои проучвания способът на Кристелер при едноплодна бременност в главично-предлежание не форсира процеса на раждането. " Днес съществуват по-щадящи различни способи ", настояват експертите.
Как би могъл да се избегне способът на Кристелер?
1. Раждайте в състояние, в което ви е комфортно (най-често това клекнало състояние или благодарение на топка за раждане)
2. Не позволявайте на лекаря да натиска корема ви и не се опасявайте от реакцията му след вашия отвод.
3. Присъствието на колегата ви по време на раждането постоянно разрешава да бъдат избегнати груби способи за водене на раждането.
Протест против метода в редица страни
Макар публично непризнат от управляващите, методът продължава да се употребява, като не се разказва в формалните документ. В Русия той е изваден от АГ стандартите през 1992 година, само че продължава да се ползва всеобщо. Все отново потърпевшата жена може да подаде сигнал до здравното министерство и да заведе дело. Не са редки случаите на наказани лекари и с отнети права след доказване на потреблението на метода и нанесени контузии на плода и на майката.
По думите на съветския невролог Михаил Головач при раждане с напън върху корема бебето може да получи леко мозъчно разтърсване, само че и сериозна контузия, сравнима с рухване от 5-я етаж, което постоянно минава в детска церебрална парализа (ДЦП). По думите му, в Австралия акушер, който ползва този способ, може да бъде лишен от правото да упражнява специалността доживот.
В началото на XXI век в Испания в 70% от случаите на дълготрайно раждане се употребява способ на Кристелер. В отчет на Министерството на здравеопазването на Испания се твърди, че през 2010 година в 26% от ражданията е бил прилаган методът. В страната работи огромна акция, която приканва способът да бъде неразрешен и да се дава повече независимост и улеснения на родилката при раждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР