Приятелски разговор между президентите на Съединените щати и Франция Джо

...
Приятелски разговор между президентите на Съединените щати и Франция Джо
Коментари Харесай

Снижаване на дипломатическото напрежение между САЩ и Франция

" Приятелски диалог " сред президентите на Съединените щати и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон бе първата стъпка за намаляване на дипломатическото напрежение сред двете страни след изненадващото обявяване на тристранния пакт в областта на сигурността АУКУС сред Вашингтон, Лондон и Канбера.

Без да стигне до опрощение, президентът Байдън се е съгласил, че е трябвало френската страна да бъде осведомена авансово за подготвяния тристранен контракт. Говорителят на Белия дом Джен Саки разясни:

„ Президентът е удостоверил стратегическото значение на Франция, или по-скоро на френската и европейската ангажираност в Индийско-тихоокеанския район - нещо, по което ще продължим да работим дружно с тях “.

Преди диалога от Елисейския замък обявиха, че чакат пояснения за събитията към анулацията от страна на Австралия на договорката с Париж за стандартни подводници. Джен Саки акцентира:

„ В телефонния диалог президентът е признал, че би трябвало или е трябвало да има повече полемики преди да бъде направено формалното известие. Това е било значимо обръщение от негова страна в границите на този диалог “.

Жестът на помиряване от страна на френския президент бе оповестеното връщане на френския дипломат във Вашингтон идната седмица. Байдън и Макрон ще се срещнат в Европа в края на октомври, с цел да обсъдят условия, които да подсигуряват взаимното им доверие и ограничения за реализиране на общите цели.

И още - Вашингтон ще ускори поддръжката си за европейските антитерористичните интервенции в Сахел. Не е ясно обаче дали посредством изпращане на американски специфични елементи в региона или усилване на логистичната поддръжка.

Австралийският министър председател Скот Морисън заяви, че към този момент не съумява в опитите си да беседва с френския президент, само че ще работи търпеливо за възобновяване на връзките с Париж.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР