Привличането на спонсори за световното първенство по футбол се превърна

...
Привличането на спонсори за световното първенство по футбол се превърна
Коментари Харесай

Как китайският бизнес иска да стане големият печеливш от световното в Русия

Привличането на спонсори за международното състезание по футбол се трансформира в задача с нараснала компликация за ФИФА. С доза незадоволство организацията притегли по-малко вложения, в сравнение с се надяваше, като се опита да почисти неприятната си известност след тежките корупционни кавги и да превъзмогне политическите настроения против Русия.

Подобно на маркетинговата стратегия TOP(The Olympic Partners) на Международния олимпийски комитет, ФИФА разделя спонсорите за международното в три категории. Съществената разлика е, че до момента не са се провеждали олимпийски игри, без да са били запълвани всички спонсорски места.

За шампионата на планетата в Русия 16 от всички 36 пакета са заети, което е с три по-малко спрямо конкуренцията преди четири години в Бразилия. Свободни останаха едно от осемте места за генерални сътрудници, три от осемте позиции за спонсори и 16 от 20-те за локални сътрудници.

Едва пет са съветските компании, които са се заели с мондиала. От тях само " Газпром " е формален сътрудник на ФИФА, а Алфа банк, колосът в добива на диаманти " Алроса ", мобилният оператор " Ростелеком " и Руските държавни железници са районни сътрудници.

Сред основните аргументи за слабия спонсорски интерес към форума е огромният корупционен скандал във ФИФА през 2015 година, който докара до отдръпването на редица значими за организацията компании. Традиционните сътрудници " Сони ", " Емирейтс ", " Кастрол ", " Континентал " и " Джонсън & Джонсън " заедно взеха решение да не възобновяват своите контракти с ФИФА, до момента в който " Кока-Кола ", " Хюндай ", " Адидас " и " Виза " останаха лоялни.

 Как китайският бизнес желае да стане огромният печеливш от международното в Русия
© Associated Press

" Очевидно ФИФА се трансформира в токсична марка. Това е корумпирана организация. В днешно време фирмите се интересуват от личния си имидж, тъй че може да разберете за какво ФИФА не е прелъстителен план ", разяснява специалистът по състезателен маркетинг и някогашен чиновник на ФИФА Патрик Нали.

Спасение от Изток

Нежеланието за финансиране на идващите два шампионата в Русия и Катар от редица западноевропейски и американски компании поради политически аргументи се трансформира в отлична опция за китайските компании. С големия си интерес към вложения във футбола азиатците уловиха опцията да пробият на международния пазар, като популяризират своите марки на най-големия футболен конгрес.

Това оказа помощ на ФИФА да " закрепи " ситуацията, като организацията съумя да обвърже шампионата с пет китайски спонсора. Това са най-голямата локална компания за недвижими парцели " Уанда груп ", производителят на електроника " Хайсенс ", марката смарт телефони " Виво ", компанията за млечни артикули Mengniu Diary и доставчикът на електрически коли и мотоциклети Yadea.

 Китайските компания съзряха добра опция да се покажат пред света
© Associated Press

Китайските компания съзряха добра опция да се покажат пред света

Водени от упоритостта на президента Си Дзинпин да трансформира страната във футболна суперсила до 2050 година, привличането на китайски вложения не беше повлияно от неуспеха на националния тим в квалификациите за международното. Само " Виво " подписа шестгодишен контракт с ФИФА на стойност 400 милиона $ за шампионатите в Русия, Катар 2022 и Купата на конфедерациите през 2021 година

" Китайската визия за нравственос и ръководство е друга от западните стандарти. Китайските компании могат елементарно да кажат: " ФИФА е траяла напред ". Китай желае да семейства международното състезание и някой ден да завоюва шампионата, а несъмнено желае и собствен президент на ФИФА. Спасяването на ФИФА със спонсорските контракти ще помогне извънредно за постигането на тези фантазии ", споделя професорът по спортно предприемачество в Салфордския университет Саймън Чадуик.

А в този момент накъде

ФИФА разчита доста на облага в годините, в които се организира международно състезание, с цел да покрива предходни загуби. За 2018 година организацията ще се стреми да излезе на плюс поради загубите от 369 милиона $ за 2016 година и предстоящите отговорности от близо 400 милиона $ за финансовата 2017 година

Приходите от спонсори в четиригодишния цикъл за Бразилия 2014 бяха 1.65 милиарда $, или с към един милиард повече спрямо шампионата в Южна Африка през 2010 година В най-хубавия случай се чака резултатите за Русия 2018 да доближат равнищата от предходния мондиал.

 Президентът на ФИФА Джани Инфантино има сложната задача да измъкне организацията от проблемите
© Reuters

Президентът на ФИФА Джани Инфантино има сложната задача да измъкне организацията от проблемите

ФИФА се намира в сложен интервал, като президентът Джани Инфантино се пробва по всякакъв начин да реши проблемите на организацията. Заставането му на поста през 2016 година беше обвързано с заричане да финансира с близо 1 милиард $ 211-те федерации, които членуват в организацията.

Този ангажимент, продължаващите правосъдни разноски към корупционния скандал и слабият спонсорски интерес към международното обаче могат да се окажат удар по упоритостите на Инфантино да бъде избран отново през 2019 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (156)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР