Привличането на клиентите да се завърнат е точно толкова важно,

...
Привличането на клиентите да се завърнат е точно толкова важно,
Коментари Харесай

Психология и продажби

Привличането на клиентите да се завърнат е тъкмо толкоз значимо, колкото и придобиването на нови клиенти, с които бизнесът да се развие.

Изследване на компанията Adobe в Съединени американски щати, озаглавено " Възвръщаемостта на инвестицията от маркетинг за наличните клиенти онлайн "  наскоро разкри, че да бъде поддържан един клиент разполагаем след първичната си покупка е инвестиция, която доста си заслужава. Авторите на изследването са открили, че при стартъпите в Съединени американски щати да вземем за пример приблизително, един към този момент извоюван и наново дошъл клиент може да похарчи 5 пъти повече средства, в сравнение с новодошлия. 

В тази връзка има няколко вида психически реакции, които маркетингът познава и употребява, с цел да задържа клиентите допустимо по-дълго след първичната им покупка. Например: 

Страхът на хората, че ще изтърван нещо преференциално

Т.нар, Fear of missing out или FOMO е психически спусък за стимулиране на продажбите и известна маркетингова тактичност, употребена и при потребителите, които търсят онлайн. Става дума за страха, че нещо, което те доста са харесали, ще се изкупи, тъй като е посочено, че то е в дребна наличност. Всички хора имаме заложен в себе си този боязън и той е залегнал в ежедневните ни реакции, макар че от време на време даже не подозираме, че съществува. 

Супермаркетите да вземем за пример постоянно употребяват тази тактичност, с цел да продават артикули, от които би трябвало да се освободят. Те го вършат като поставят на рафтовете табела " стеснен брой ", даже и в случай че от време на време сходен артикул е подреден тъкмо до оня, който е посочен за свъшващ се. Инстинктите на хората им подсказват да се насочат към това, което вероятно се свършва всеки миг. 

При онлайн маркетинга тази тактичност се употребява посредством убеждаването с имейли, при които се оферират извънредни предложения " в стеснен интервал от време ". 

Изграждане на обществено удостоверение

Психологията на общественото удостоверение е тясно обвързвана със страха от пропускане на нещо. Хората желаят да се уверят, че могат да придобият един артикул или успуга преди той да е разпродаден и това е изключително годно когато те видят други хора да се радват на продукта, който желаят. 

Съвет: Когато проектирате уеб страницата си, уверете се, че сте присъединили вградени бутони за шерване с броячи, тъй че публиката да вижда дали и какъв брой хора са харесали това, което продавате. Полезни са още позитивните мнения, ревюта и др. 

Комбинирайте тези детайли с дейни профили в обществените медии, където потребителите да могат непрестанно да ви ретуитват или да ви загатват в публикации в Instagram. В Instagram може и да се разгласяват фотоси по какъв начин те се радват на вашия артикул. Мисленето на актуалния човек е такова, че когато той види, че различен харесва даден артикул, взима това поради като рекомендация и пожелава продукта. 

Рационализиране на покупките на клиентите

Колко пъти сте прекосявали през явлението " разкаяние на клиента "? Независимо дали продуктът ви е отличен или не, от време на време хората се усещат зле за направените разноски. Особено когато става дума за прочувствени решения за покупка на първокласни артикули. Ето за какво доста от маркетинговите екипи работят да осигурят качествено преживяване за клиентите дори след като са купили от компанията и договорката към този момент е подписана. 

В цифров проект, при е-търговията има няколко метода да помогнете на хората да рационализират покупката си. Добро начало е да изпращате (или автоматизирате) персонализирани имейли с благодарности. Тази дребна стъпка ще накара хората да почувстват, че ги цените, което може да подтиква и бъдещи продажби.

Освен това, можете също да им изпращате имейли със препоръки и управления по какъв начин да се възползват оптимално от своя артикул.

Още: Опитайте да предложите дарове на клиентите си след избран брой покупки. Така хората по-трудно ще стартират да се разкайват за покупката си. 

Няма подозрение, че логиката на психиката играе значима роля при решенията за пазаруване. Като компания, вашата цел би трябвало да бъде да предоставите отличен потребителски опит и да насърчите клиентите, които са пристигнали за първи път, да останат ваши клиенти вечно.

По препоръки в Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР