Привлича ли ви идеята да изпиете газирана напитка или да

...
Привлича ли ви идеята да изпиете газирана напитка или да
Коментари Харесай

Откриха ензим, който отстранява излишната захар от тялото

Привлича ли ви концепцията да изпиете газирана напитка или да хапнете поничка, без това да носи нездравословни последици? Представете си в никакъв случай повече да не би трябвало да стартирате диета през януари, написа The Telegraph, представен от организация Фокус. Такова би могло да е бъдещето, откакто учени от Университета в Монреал откриха ензима G3PP. Той отстранява непотребната захар от тялото и предотвратява складирането й като лой. Ензимът стопира и отравянето на клетките от химикалите, създавани от претрупани със захари кафези.

Д-р Марк Прентки, един от ръководителите на изследването, споделя: “Открихме, че G3PP е кадърен да разгради огромна част от непотребния глицеролен фосфат в глицерол и да го в профил от клетката, защитавайки произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса и други органи от токсичните резултати на високите равнища на глюкоза.” Откритието и лечението на затлъстяването биха могли да спрат развиването на заболявания като диабет вид 2 и сърдечните болести.

Инсулинът е значим хормон, който управлява глюкозата и преработката на мазнини, само че когато в бета-клетките има прекомерно огромно количество глюкоза и мастни киселини, същите хранителни субстанции стават токсични и ги повреждат, водейки до дисфункции и диабет. При потреблението на глюкозата в клетките се образува глицерол-3-фосфат. Тази молекула има основна роля в метаболизма, защото е нужна както за производството на сила, по този начин и за образуването на мазнини. “Превръщайки глюкозата в глицерол, G3PP предотвратява образуването и складирането на непотребна лой и понижава производството на глюкоза в черния дроб, което е главен проблем при диабета,” изяснява доктор Мърти Мадираджу.

В момента откривателите са в развой на идентифициране на “малки молекули, които задействат G3PP”, като задачата е да се създаде терапия за кардиометаболични разстройства. Лекарствата ще се отличават с неповторим метод на деяние в този клас лекарства. Необходими са спомагателни лабораторни проби, преди да могат да се проведат клинични опити с новите препарати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР