Привлечени като обвиняеми по аферата Nexo са 4 лица.Те трябва

...
Привлечени като обвиняеми по аферата Nexo са 4 лица.Те трябва
Коментари Харесай

Четирима души официално са бандата Nexo. Превеждали пари към обявен за терорист

Привлечени като обвинени по аферата Nexo са 4 лица.Те би трябвало да дават отговор, че от началото на 2018 година до през вчерашния ден на територия на България, Англия, Швейцария и Каймановите острови са взели участие в ОПГ - проведена незаконна група. Един е бил шефът.Обвиненията са за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз.Всички са към този момент със забрани за овакантяване на странатаНе е ясно обаче къде са двама, защото от справките на Граничен контролно-пропусквателен пункт излиза, че са налични, само че на процедура не ги откриват.Отявлено бе намесен Асен Василев.
Това бяха главните жалони на брифинга, който през днешния ден събра в НСлС главния прокурор Иван Гешев, зам.-главния Борислав Сарафов, Сийка Милева, както и отраслови спецове от Национална следствена служба и ДАНС.
Фактологията бе по-постна, благодарностите - като на " Оскар "
И поради следствената загадка, изнесените през днешния ден обстоятелства бяха по-постни. Но благодарностите - обширни и тук-там се вадиха и четоха даже авансово написани речи.

Гешев благодари на всички и каза, че работили в продължение на месеци по този случай.

" Този сулчай е неповторим и е неповторим не на фона на Блъгария, а в международен мащаб! "

Той бил образец за положително междуинституцинално съдействие „ само че и положително съдействие с нашите европейски и евроатлантически сътрудници “... После Гешев се поправи, че:

" Той (случаят) е неповторим за България и един от дребното такива сигурно в международен мащаб. "

Той особено настоя, че в международните вести би трябвало да влезем " с нашите триумфи в айти бранша, с нашите младежи ", явно визирайки киберекспертите.

Борислав Сарафов напряко си беше написал изложение, което прочете. В него имаше изречения като...

" финансовата непоклатимост е от основно значение за действието на стопанската система и на финансовата сигурност на жителите... "

Както и че такива институции като Nexo, " мимикрирайки и пробвайки да наподобяват други финансови институции и по този начин подкопавали доверието във финансовата система... "

И той сподели, че въпросът бил неповторим в историята на българското правосъдие. Все отново - на обвиняванията от през вчерашния ден на самата компания - че акцията е единствено българска, всички говорещи през днешния ден загатнаха измежду сътрудниците Съединени американски щати и Англия.

Нещо повече - Сарафов изчете налично към този момент документално одобрение от регионалния управител на английската Национална организация за битка с престъпността. " NCA е нещо като еквивалент на американското ФБР ", означи след края на приветствието Сарафов.
Все отново - обстоятелствата:
Вчера са претърсени 15 адреса със правосъдно позволение и още 2 по необходимост. Разпитани са над 20 очевидци – някои анонимни. Някои ще ги включват в стратегия за отбрана на очевидци, защото били уплашени.

Иззети  са компютри, пари и разнообразни криптоактиви, които " може би ще откри цената на някои от тях, на други може и да не успеем ", сподели Сарафов.

Хората били ужасно богати - единствено от единия през вчерашния ден били конфискувани 35 картини на " скъпи художници ", както ги разказа Сийка Милева. После - на подканяне - разясни, че били от Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Анри Матис. Иначе обвинените имали също по този начин яхти и крепости в Дубай.

Милева сподели още, че " някогашен министър на финансите " е уреждал среща в МФ с криптотърговци.

Това естествено провокира голям интерес измежду медиите. Сарафов посочи, че министърът се срещал с криптотърговци преди към 6 месеца. 

Иначе у нас е открита компания, записана на 8 юни 2018 година, която управлява цялата активност на групата компании, известна като Nexo. В Швейцария също е записана Nexo AG, само че на на нея даже не е импортиран целият уставен капитал от 100 000 франка.

До момента платформата разменяла с 662 559 адреса криптоактиви. Извършени са 4,270 млн. разнообразни транзакции - входящи и изходящи.

Над 94 милиарда $ е общата стойност на транзакциите.

" Това не са вътрешни транзакции в системата на Nexo. Това са иключително транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси ", поясни Светослав Василев – началник на бранш " Киберпрестъпления " в НслС

Сред най-интересните получатели, т.е. към които е имало транзакции, той уточни лице, уличено в терористична активност от израелските секрети служби.

Касае се за Мухамад Мохамед Махмут Айеш, който съгласно Тел Авив принадлежи към палестинска терористична формация.

Също по този начин бяха намесени глобите против Русия. Василев подсети, че на 5 април 2022 година финансовото министерство на Съединени американски щати е затворило  " един от най-големите пазари в даркнет - Хидра маркет ", базиран в Русия. И също по този начин били наложени наказания на криптоборсата " Гарант екс " - официално записана в прибалтийска република, само че със седалище в Москва.

" След тази дата имаме 23 транзакции от тази криптоборса към разнообразни адреси, които принадлежат на Nexo ", разгласи следователят.

По думите му, открит са и други нарушавания на наказания, свързани с иранска борса за търговия с криптовалути. Имало транзакции на Nexo към най-различни адреси, които са свързани с разнообразни киберпрестъпления, с даркнет маркети и даже адреси, на които са получавани откупи за изнудване.

Работата продължавала и сега, а не се чака да свърши скоро - предстоят " множество молби за интернационална правна помощ ", предвижда Сарафов.

А Сийка Милева заключи, че това било второто по трудност разследване след делото " КТБ ".

" Ние поехме тежкия ангажимент да бъдем авангардът в границите на тази в действителност интернационална финансова опрация ", непретенциозно сподели Борислав Сарафов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР