Привикването на посланика на България от Москва Бойко Коцев за

...
Привикването на посланика на България от Москва Бойко Коцев за
Коментари Харесай

Консултациите с Бойко Коцев спъват визита на Путин у нас

Привикването на посланика на България от Москва Бойко Коцев за "консултации " по случая "Скрипал " е опит на държавното управление по едно и също време да покаже взаимност с другите в Европейски Съюз, само че и да не вбеси Русия. Клуб Z научи обаче, че това деяние ще докара до най-малко две други последствия - работата по подготовката на посещаване на съветския президент Владимир Путин у нас "сериозно се затруднява ". Замразява се и изпращането на новия титуляр за дипломат в Москва Атанас Кръстин.

Поканата към Путин бе отправена от президента Румен Радев още през юни 2017 година Тогава от пресслужбата на президента оповестиха, че съветският президент е приел поканата при извършения телефонен диалог по самодейност на Радев и следва да се разиска датата. Паралелно посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров уточни, че е допустимо Путин да пристигна в България през 2018 година към честванията на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война и Освобождението. Първоначалният проект бе това да стане на самата дата - 3 март, само че поради акцията за президентските избори в Русия, провели се на 18 март, се наложи подготовката за визитата да продължи с уточняване на по-късни дати.

Ако тя въобще се състои, поради усложнената интернационална конюнктура около случая "Скрипал ", очакваше се това да стане след приключването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз при започване на юли.

Причината е, че подобен тип визити се приготвят с дейното присъединяване на дипломатите в съответната страна. В Русия Бойко Коцев се употребява с изключително доверие, което до момента го правеше на процедура закрепостен титуляр на задачата. Коцев е дипломат в Москва от април 2012 година и мандатът му от дълго време изтече.

В средата на февруари в годишното си изявление по зрителски въпроси за бТВ министър председателят Бойко Борисов разгласи, че за Москва следва да замине секретарят на президента по въпросите на външната политика Атанас Кръстин. Засега обаче това тръгване е "замразено " по няколко аргументи. Кандидатурата на Кръстин към момента не била изпратена публично за координиране в Москва, само че съгласно източници от Министерство на външните работи обстановката към Коцев би забавила процедурата.

"Отговор евентуално няма и да дойде, преди Бойко Коцев да се върне в Русия ", показват от Министерството на външните работи импровизирано.

Формално процедурата изисква диалог сред външното министерство и президентството за лъчение на кандидатура. В случая двете страни си стиснаха ръцете за изпращането на Кръстин, въпреки държавното управление да имаше концепция за Москва да замине сегашната ни посланичака в Швейцария и вицепремиер в кабинета "Станишев " Меглена Плугчиева. От Министерския съвет обаче не били съгласни с нейната номинация, а министър председателят Бойко Борисов поел ангажимент (по личните му думи) да бъде одобрено предлагането на президента Радев за Кръстин.

Министерство на външните работи внася предлагането за посланическата номинация на закрито съвещание на Министерския съвет, където тя надлежно се утвърждава. Иска се агреман, в тази ситуация от съветската страна, като срокът за произнасянето по настояването нормално трае най-много три месеца. При позитивен отговор следва президентски декрет за назначение. Приетата процедура е настояването за агреман да става най-често посредством предходния дипломат (т.е. Коцев) пред външния министър на съответната страна (т.е. Сергей Лавров), само че може да стане и с искане на Външно.

"Ако до три месеца няма отговор, на дипломатически език това нормално значи отвод ", показват дипломати.

Източници на Клуб Z настояват, че кандидатурата на Атанас Кръстин към момента не е предходна през решение на Министерския съвет. Решенията за изпращане на посланици нормално не се разгласяват в "общия бюлетин " с решения от съвещанията на кабинета, само че могат да бъдат открити в системата за правна информация на Министерския съвет (PRIS). Засега няма информация черно на бяло дали държавното управление е взело официално решението за изпращането на президентския консултант в Москва на мястото на Коцев. В PRIS е оповестена информация единствено за назначението на някогашния началник на НСО Ангел Антонов за общоприет консул в Санкт Петербург.

"Според дипломатическата процедура, протоколно, Бойко Коцев би трябвало да се върне в Москва и да се сбогува. Едва по-късно може да отпътува от страната и новият титуляр да встъпи в служба ", показват от Министерство на външните работи.

Засега от Министерския съвет не са дали отговор на запитването ни дали официално кабинетът е взел решение за изпращането на Кръстин. По неофициална информация Коцев е привикан за съвещания в границите на един месец.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР