Привечер в Атина като че ли малко се разхлажда. Но

...
Привечер в Атина като че ли малко се разхлажда. Но
Коментари Харесай

Огнен ад в Гърция, привечер температурите са 43 градуса

Привечер в Атина сякаш малко се разхлажда. Но и в 18 часа термометрите по улицата не престават да демонстрират 43 градуса. Градусите са с три по-малко, в сравнение с по обяд. А може да стане и по-горещо: метеоролозите позволяват, че тази седмица може да бъде надхвърлен досегашният европейски връх от 48 градуса. Толкова са били измерени в Атина на 10-и юли 1977-а, написа Дойче Веле.

Подобни горещини е имало последно през 1987 година. 4000 души умират поради рисковите температури. Тогава малко на брой са имали вентилатори или климатици и нагорещените градски жилища се трансформират в гибелен капан най-много за по-възрастните гърци.

Заради трайно високите температури управляващите оповестиха, че лимитират работното време на археологическите забележителности. Акрополът да вземем за пример ще бъде затворен сред 12 и 17 часа. Това се прави както за отбрана на туристите, по този начин и за отбрана на чиновниците, изясняват от гръцкото министерство на културата.

Гражданската отбрана в Гърция приканва физическите старания денем да се заобикалят и моли към работодателите да прекратяват тежката физическа работа следобяд.

Пожарникарите се борят с над 80 огнища

Продължава битката с гасенето на пожарите в няколко региона на Гърция. Материалните вреди са големи, само че няма потърпевши хора. Властите в страната оповестяват за над 80 вилнеещи пожара, заяви Ройтерс. 

В сряда температурите на някои места и ще са 47 градуса.

През цялата нощ пожарникари и сили на армията се бориха да лимитират пожара северно от Атина. Отново се включиха самолети и хеликоптери. Изгоряха къщи, цехове за произвеждане и хиляди декара горски масив. В момента огънят е на три фронта без заплаха да доближи до обитаеми региони, оповестяват огнеборците. Отвориха автомагистралата Атина-Ламия. Няма потърпевши хора, оповестяват от Гражданска отбрана. Стотици доброволци помагаха на огнеборците.

В област Месиния тази нощ изгоряха стотици декара с маслинови гори. Там продължава акцията по гасене на дейни огнища. На полуостров Пелопонес са евакуирани жителите към този момент на 10 села. Увеличиха броят на самолети и хеликоптери, които пожарите. Областният шеф съобщи, че няма потърпевши.

Премиерът Кириакос Мицотакис посети действен център на пожарната, координиращ напъните за преодоляване на пожара и други огнища на полуостров Пелопонес и на островите Евия и Кос.

“Всички налични средства и запаси са разгърнати в битката на голям брой фронтове “, се споделя в изказването на кабинета му. “В тези сложни времена целта е отбраната на човешкия живот ”, допълват от администрацията на премиера.

В Атина операторът на електропреносната мрежа IPTO съобщи, че пожарът е развалил елементи от мрежата, което съставлява огромен риск за електрозахранването в елементи от столичния район.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР