Привържениците на студената терапия казват, че студеният душ помага за

...
Привържениците на студената терапия казват, че студеният душ помага за
Коментари Харесай

Блогър с необичаен експеримент: Вижте какво се случва с...


Привържениците на студената терапия споделят, че студеният душ оказва помощ за възстановяване на имунната система, покачва енергийните равнища и продуктивност, написа zdrave.to. Любител на здравословния метод на живот в Германия разказа по какъв начин е провел опита си, като е взимал леден душ в продължение на един месец.



За да се почувства еуфорията от ендорфина без спорт, е належащо да се вземе мразовит душ всеки ден в продължение на няколко минути или да се потопите във вана със студена вода. Човекът провел опита, защото желал да усъвършенства живота си. Идеята пристигнала, когато видял един от обичаните му блогъри да приказва за изгодите от студения душ. Разбира се, подобряването на имунната система и повишението на продуктивността е значимо, само че той се чудил по какъв начин това ще повлияе на качеството му на живот. Има ли позитивни промени в организма и коства ли си да се вземе леден душ за 2 минути, което е по-скоро като изтезание? Мъжът решил да разбере себе си. Това траяло 30 дни.

Да следваме аналогията със спорта: доста мъчно било да се стартира тази процедура. Беше по-лошо от тежката спортна подготовка, тъй като не всяко упражнение е толкоз извънредно. В спорта, преди съществено упражнение, постоянно има предварителен стадий. В оферти опит се допуска, че незабавно след пробуждане човек се намира под струята ледена вода. Единственият метод, по който човек може да преодолее страха си, било да отиде в банята незабавно откакто се разсъни. Мъжът преброил от 1 до 5, затворил очите си, а след това просто го направил.

" Трудно е да се опишат първите 10 секунди на студения душ, когато за първи път го пробвах. Моят мозък съвсем спря активността си и през главата ми проблясваше единствено една мисъл: " Колко студено, студено! " по-лошотое, че внезапно ясно осъзнах какво се случва: „ Защо се включих в този опит? Аз съм вманиачен! Какво върша тук?



Изненадващо възприятията ми започнаха да се успокояват след към половин минута. Успях още веднъж да мисля рационално. Вече не се борех с желанието да изскоча от душа непременно или да изкрещя. Дори съумях да взема сапуна от рафта, без да се тормозя, че ще го изпусна. Но не ме разбирайте неправилно: към момента бях заледен, усещах се вманиачен и трагичен - споделя създателят на опита.

През първите 10 дни мъжът пускал алармата за 2 минути. " Когато чуех будилника, сравнявах го със звънеца в учебно заведение: началото на почивката след отегчителен урок. Когато будилникът звъннеше, незабавно изскачах от душа, изсушавах се и се оглеждах в огледалото. Бях минал няколко километра, а знаете ли това смущаващо възприятие, което нормално се случва в първите 10-20 минути след събуждането? Изцяло изчезна, почувствах се пресен и деятелен, възприятието за наслада нормално продължаваше от 30 до 45 минути. ", - споделя притежателят на блога.

Резултатите от вземането на леден душ в действителност си костват. Студената терапия покачва равнището на ендорфини, спомага за отслабването, оказва помощ да се отървете от депресията и даже оказва помощ в битката с туморите.

" След 2 седмици мъчения под ледения душ една заран забелязах нещо необичайно: възприятие на наслада. Обичах да се виждам в огледалото, преди да отида. Винаги изглеждах изтощен, под очите ми се виждаха торбички, когато се погледнех още веднъж, откакто се изкъпя, очите ми бяха светли и на този стадий забелязах когнитивни усъвършенствания за първи път. ", споделя мъжът.

До края на опита, който продължи тъкмо един месец, блогърът към този момент не трябвали да се гмурка в студена вода всяка заран, употребявайки мотивираща музика и психически трикове. Според създателя той просто го е направил, тъй като знаел, че преимуществата са по-важни от минусите. Постепенно мъжът почнал да опитва със леден душ по друго време на деня и схванал, че заран той е толкоз потребен, колкото и след обяд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР