Привържениците на инициативата Just Stop Oil, които нахлуха на пистата

...
Привържениците на инициативата Just Stop Oil, които нахлуха на пистата
Коментари Харесай

Съдебният процес срещу протестиралите на „Силвърстоун“ започна

Привържениците на самодейността Just Stop Oil, които нахлуха на пистата „ Сивъртсоун “ в първата обиколка на миналогодишната Гран При на Англия във Формула 1 се явиха през днешния ден пред съда. Шестимата обвинени пледираха „ почтен “ по обвиняванията за осъществяването на „ незаконно действие за нарушение на публичния ред “.

Припомняме, че петима души нахлуха на „ Силвърстоун “ в първата обиколка на Гран При на Англия на правата сред завои 5 и 6. Това се случи откакто към този момент надпреварата бе спряно поради тежкия случай на Гуаню Джоу още в първата крива.

Според прокуратурата в Нортхемптъншир този акт е довело до непосредствена заплаха здравето и живота на протестиращите, маршалите и водачите. Самите състезатели минаха с ниска скорост около протестиращите, само че това не лишава от обстоятелството, че те нахлуват на спортна писта по време на съревнование, което съставлява голям риск.

Като доказателство прокуратурата сподели на 12-те правосъдни заседателя любителски видеа от случая, както и онборд фрагменти от част от колите във Формула 1.

„ Ще видите, че сега, в който те нахлуват на самата писта част от колите към този момент са подминали това място. След това ще видите по какъв начин две коли от Формула 1 минават около протестиращите с по-висока скорост, до момента в който те са на пистата. Вижда се по какъв начин маршалите би трябвало да излязат на пистата, с цел да отстранят протестиращите.

„ Обвинението споделя, че с тези си дейности протестиращите слагат под голям риск личното си здраве, това на маршалите, както и водачите. Основният проблем е, че те можеше да бъдат ударени от кола, която се движи с доста висока скорост “, съобщи прокурорът в своята откриваща тирада.

Делото се гледа в районния съд в Нортхемптъншир, като обвиняването са общо шестима. Петимата, които нахлуха на пистата плюс още един техен съидейник, който не съумя да стори това.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР