Привърженици на сръбския президент Александър Вучич се събраха в петък

...
Привърженици на сръбския президент Александър Вучич се събраха в петък
Коментари Харесай

Управляващите в Сърбия проведоха огромен митинг в Белград на фона на сблъсъци в Северно Косово

Привърженици на сръбския президент Александър Вучич се събраха в петък вечерта в Белград на огромен протест в поддръжка на водача. Той ги прикани да вземат участие в " най-големия протест в историята на Сърбия ", проведен от ръководещата Сръбска прогресивна партия под мотото " Сърбия на вярата ". По време на митинга в Белград напълно беше спряно придвижването на трамваи и тролеи.
Дойдохме от Метохия, от Ораховац, с цел да подкрепим Сърбия. Да подкрепим нашия Александър Вучич, тъй като той прави най-хубавото за нас. Аз пристигнах със личната си кола, на лични разходи и това не е никакъв проблем, просто с цел да бъдем дружно с нашите хора тук.
Ненад Миленкович, преподавател по физическо образование от Ораховац, Косово

Много от участниците в митинга бяха докарани в столицата с рейсове от всички краища на балканската страна, както и от прилежащите Косово, и Босна и Херцеговина.

На работещите в държавни компании и институции е било подредено да си вземат почивен ден, с цел да участват на митинга пред Народното събрание. Някои от тях настояват, че са били предизвестени, че могат да изгубят работата си, в случай че не излязат да поддържат Вучич.
 Serbia Miting Belgrad AP Снимка: AP
Сред транспарантите, които носеха жители, бяха такива с надпис „ За Сърбия, Косово и Метохия и Вучич “, както и огромен брой флагове и лозунги, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вучич е изправен пред невиждан протест против ръководството си в изискванията на рецесия, провокирана от двете всеобщи стрелби, които потресоха страната. В тях живота си изгубиха 18 души.

В речта си към множеството сръбският президент благодари на пристигналите за митинга от страните от някогашна Югославия.

„ Благодаря ви, че идвате от Македония, ние сме една нация, живееща в обособени страни, Сърбия постоянно ще бъде вашата майка. Сърбия постоянно ще ви бъде майка, а ние сме един народ, живеещ в разнообразни страни “, споделя Вучич, представен от БГНЕС.

Той разгласи още, че това е последната му вечер като ръководител на ръководещата Сръбска прогресивна партия.

В петък Сърбия приведе войските си по границата с Косово в най-висока степен на подготвеност след конфликти сред етнически сърби и косовска полиция, при които бяха ранени повече от 10 души и от двете страни.

Сърбите в Северно Косово , които съставляват болшинство в този район, се пробваха да блокират входа на общински здания , с цел да попречат на неотдавна определените чиновници от етническите албанци да влязат в тях. Полицията изстреля сълзотворен газ, протестиращите хвърлляха шокови гранати , а няколко автомобила бяха подпалени при конфликтите.

В отговор на събитията сръбският президент Александър Вучич съобщи, че е сложил армията в " най-висока степен на подготвеност ". И препудпреди също, че е наредил " незабавно " напредване на сръбските войски по-близо до границата с Косово.
След трагични подиуми в северната част на Косово и Метохия, фрапантното утежняване на обстановката със сигурността и продължението на терора от Прищина, президентът издаде заповед за повишение на степента на бойна подготвеност на сръбската войска до най-високо равнище.
Милош Вучевич, сръбски министър на защитата

Последва и реакция от Съединени американски щати – държавният секретар Антъни Блинкън разкритикува държавното управление на Косово за дейностите на полицията.

„ Косовските управляващи не се съобразиха със препоръките на Съединените щати и Европа “, означи Блинкън в изказване. Американският държавен секретар изрази страдание за „ внезапното и излишно ескалиране на напрежението, което подкопава напъните ни да помогнем за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия “, и предизвести, че това „ ще има последствия за нашите двустранни връзки с Косово “.

По-рано посланикът на Съединени американски щати в Прищина към този момент осъди дейностите на косовските управляващи.

Президентът Александър Вучич заяви, че поради насилието, Сърбия е поискала частите на НАТО, ситуирани в Косово, да пазят косовските сърби от, съгласно него, насилието на косовската полиция.

Косовските управляващи пък признаха, че са нараснали полицейското наличие в северната част на страната, с цел да оказват помощ на новоизбраните кметовете на северните общини Звечан, Лепосавич и Зубин Поток да упражняват правото си на работа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР