Притискането на Джордж Флойд с лицето надолу на пътя в

...
Притискането на Джордж Флойд с лицето надолу на пътя в
Коментари Харесай

Ограничаването на Джордж Флойд изглеждало „разумно“, свидетелства бивш служител



Притискането на Джордж Флойд с лицето надолу на пътя в Минеаполис при ареста през май 2020 година е изглеждало рационално сега, свидетелства в понеделник един от тримата някогашни служители на реда от Минеаполис, съдени за нарушение на гражданските права на окования с белезници негър мъж.

Томас Лейн беше третият от тримата обвинени, който застана на свидетелската пейка в своя отбрана по време на федералния развой в Окръжния съд на Съединени американски щати в Сейнт Пол, упрекнат, че е отказал правото на Флойд да получи здравна помощ, откакто е бил арестуван от полицията.

Отговаряйки на въпросите на юриста си Ърл Грей, Лейн описа на правосъдните заседатели по какъв начин се е обадил по радиото за кола за спешна помощ, откакто е видял, че устата на Флойд кърви от битката му с Лейн и различен служител на реда, опитващи се да го качат на задната седалка на полицейската кола.

Той се развълнува, като си спомни по какъв начин е оказал помощ на Флойд да бъде качен на носилката и е видял лицето на Флойд няколко минути откакто е паднал без да реагира под Лейн и други двама служители на реда.

„Не изглеждаше добре – сподели Лейн, като гласът му стартира да се колебае.

Миналата седмица обвинените Ту Тао, на 36 година, и Дж. Александър Куенг, на 28 година, обявиха, че са се подчинили на престижа на Дерек Шовин, най-старшия чиновник на мястото на случая. Лейн, който е бил на глезените на Флойд, и Куенг, който е бил на бедрата на Флойд, са били новобранци единствено няколко дни след образованието. Тао стоеше на няколко крачки от Флойд в ролята на човек, който не се занимава с нищо, а го разказва като „човешки конус“.

Видеозаписът с мобилен телефон, на който се вижда по какъв начин Шовен, който е бял, коленичи на врата на Флойд в продължение на повече от девет минути, до момента в който Флойд моли за живота си, провокира големи митинги против расизма и полицейската грубост. Миналата година Шовин беше наказан в обособен щатски развой за убийството на Флойд и беше наказан на 22 години и половина затвор, а през декември той се призна за отговорен по федералните обвинявания за нарушение на гражданските права на Флойд.

Прокурорите настояват, че служителите на реда са длъжни да се грижат за всеки, който е под тяхно наблюдаване, и че тримата мъже са нарушили образованието си и здравия разсъдък, като не са създали повече, с цел да оказват помощ на Флойд.

38-годишният Лейн се чува на видеозаписите от камерата, носена от тялото му, по какъв начин пита сътрудниците си дали да извърнат Флойд встрани, нещо, което служителите на реда са подготвени да вършат, с цел да избегнат позиционна асфиксия.

45-годишният Шовен отхвърля предлагането и продължава да стои на колене върху шията на Флойд, до момента в който той пада неподвижно, а инцидентни минувачи крещят на служителите на реда да ревизират пулса му.

„Добре, допускам, че е така“, спомня си Лейн. „Просто ми се стори рационално по това време. Този човек е отвън надзор.“ Той сподели, че има вяра, че колата за спешна помощ ще бъде тук „всеки момент“.

Казва, че не е съумял да види лицето на Флойд през цялото деветминутно задържане. Лейн се качил в задната част на колата за спешна помощ и направил кардиопулмонална реанимация на Флойд по напътствие на парамедик.

Преди това прокурорите приканиха медицински специалисти, които обявиха, че Флойд съвсем несъмнено е щял да живее, в случай че се е претърколил встрани, откакто е бил арестуван.

По време на кръстосания разпит на прокурора Лейн съобщи, че не се е тормозил от позиционна асфиксия, когато е предложил Флойд да се обърне встрани.

„Просто желаех да го преценява по-добре“, споделя той.

Съдебните заседатели трябваше да изслушат заключителните причини във вторник, преди да стартират разискванията.

Тао и Куенг са изправени пред в допълнение обвиняване за нарушение на правата на Флойд в ролята им на полицейски чиновници, защото не са се намесили, с цел да спрат несъразмерната приложимост на мощ от страна на Човин.

И двамата обявиха, че са предположили, че Човин знае какво прави от близо две десетилетия работа в полицията и не е схванал, че силата е несъразмерна.

Полицейското ръководство на Минеаполис уволни и четиримата чиновници.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР