Притеснявате ли се, че детето ви може да има проблеми

...
Притеснявате ли се, че детето ви може да има проблеми
Коментари Харесай

Обръщат ли родителите навреме внимание на говорните проблеми на децата си?

Притеснявате ли се, че детето ви може да има проблеми с общуването? Може би то не употребява толкоз доста думи, колкото смятате, че би трябвало на неговата възраст, или може би другите деца постоянно не схващат какво се пробва да каже. Ако забелязвате признаци като тези, детето ви може да има потребност от логопед. Но с какво тъкмо се занимават логопедите и дали това е доктор, който учи децата да споделят " р ", ще разберем от Димитринка Бантова.

Тя визира любопитни тематики за детското развиване в нейния Instagram профил, по тази причина можете да я последвате за скъпите препоръки за вашите малчугани - !

Здравейте! Казвам се  Димитринка Бантова  - логопед и майка на 6-месечно момченце. Призванието ми е да бъда измежду деца, като им оказвам помощ в необятния свят на думите. Всяко едно дете за мен е неповторимо единствено по себе си, знае и може доста! 

Здравейте, доктор Бантова. В днешно време в обществото се счита, че логопед е човек при който водим децата които не могат да споделят " р ". Кажете ни накратко с какво в действителност се занимава логопеда?

Логопедът е експерт, който се занимава с езиково-говорното развиване на децата. Най-често работата ни се свързва с сложното произнасяне на звука " Р ”, само че тя не се изчерпва единствено с това. Някои от нарушаванията, които изискват логопедична интервенция са: артикулационни нарушавания, езикови нарушавания, отзивчиви нарушавания, нарушавания на писмената тирада и математическите качества, плавностни нарушавания (заекване, запъване) и още други. Логопедът не работи единствено с деца, само че и с възрастни. 

Вие за какво се насочихте към тази специалност?

Винаги съм желала да работя с деца. Колебаех се сред учителската специалност и логопедия. В последна сметка взех решение да избера нещо, което ще бъде предизвикателство за мен, а точно работата и със специфични деца. Изисква се самообладание, гласоподаване на доверие и разнообразни техники и подходи, които да доближат елементарно до децата. Да им бъде забавно, а в това време да научават посредством игра. 

Кои са най-честите недоволства и проблеми, с които идват при Вас като експерт?

Трудностите при децата, с които работя най-често са свързани с артикулационните нарушавания, засягащи говорните звукове, както и нарушавания в ученето. Симптомите са разнородни. 

Заекването при децата - психически проблем ли е или проблем с проговарянето?

Заекването е плавностно нарушаване, което изисква дълга терапия и навременна поддръжка от експерт. В доста случаи то е подбудено от психогенен темперамент, заради лабилността на нервната система в нежната 3-5-годишна възраст, когато най-често то се появява. В тази възраст най-активно се развива речта, точно по тази причина е добре, в случай че един родител има сходни терзания за своето дете- да се обърне към логопед. Често се работи в екип с сътрудник психолог.

Обръщат ли родителите в точния момент внимание на говорните проблеми на децата си?

Важно е да се знае с какво може да помогне логопедът. Много постоянно дали заради заетостта на родителите, или друга причина, някои говорни проблеми остават като че ли " незабелязани ”. В практиката си виждам, че от ден на ден педагози обръщат внимание и насочват родителите да се извърнат към логопед. За мен е от значимо значение всички да работим в екип за по-добри резултати в интерес на детето.

Какви способи употребявате, с цел да предразположите детето и да го накарате да не се опасява?

За мен е доста значимо да се построи една положителна връзка сред детето и логопеда. Логопедичната терапия несъмнено лишава време, а когато сесиите не са приятни за детето, резултатите от тях закъсняват. Играта е неизменима част от моята работа, а когато си на " едно равнище ” с детето, то усеща това и се подготвя. Важно е да разбере, че с цел да се научим, ние бъркаме. Един мой трик е да се срещна с ползите на детето- дали ще бъдат свързани с коли, или пък обичан воин от приказка. Това ми оказва помощ и се пробвам да свързвам логопедичната работа с негова обичана част, която му е позната, само че се и  употребява за основа на полагане на нови умения. В края на логопедичната сесия за детето има стикер, който му демонстрира, че напъните се възнаграждават. А това е една мотивация за по-добри триумфи идващия път. 

Увеличава ли се броят на родителите, които Ви търсят, в последните години?

Да, логопедичните услуги се търсят от ден на ден и повече. Информацията е налична за родители и по този метод могат да преценяват по кое време и по какъв начин може да бъде от изгода един логопед. 

Какви компликации срещате в работата си?

Трудности постоянно има. Имала съм случаи със занижена мотивация както на дете, по този начин и на родител. Разбираемо е. Резултатите идват по-бавно от време на време и с доста старания както от моя страна, по този начин и от тяхна. Важно е да има екипна работа от дете-логопед-родител, даже и възпитател, или различен експерт.

Вредата от екраните е ясна, само че мисля, че би трябвало да споменем още веднъж, тъй като от ден на ден деца прекарват часове наред пред електронни устройства. Вие като експерт какво съветвате?

Екранното време за мен е една доста значима тематика, която постоянно е подценявана и крие опасности. Като логопед и родител поучавам родителите да не оферират на децата технологии под никаква форма до 2-3-годишна възраст. Детският мозък и нежната нервна система не са подготвени да поемат целия поток от информация, която се предлага от екранните устройства. Давам образец с една елементарна играчка- да вземем за пример кола. Детето я ръководи с ръка, издава характерните звуци на колата, може да научи какъв цвят е, дали е бърза, или мудна и още доста. Гледайки едно анимационно филмче с кола, детето не издава даже тон. Информацията е поднесена наготово. Ако го повикаме, даже може и да не се обърне, тъй като вниманието му е ориентирано напълно там. Когато не са сложени граници от родителя за екранно време, проблемите се задълбочават. Имам случаи, в които детето не се храни без да гледа филмче на телефона. Това несъмнено е проблем. Общуването страда, и освен то. 

Какво би трябвало да се промени за напред, с цел да бъде още по-успешна работата на логопедите в България?

За мен ще бъде доста потребно, в случай че в детските градини и учебни заведения има логопеди, които от ранна детска възраст работят с деца и възпитаници в потребност от сходна терапия. Също по този начин в доста от случаите е необходим и различен експерт или доктор, който да спомогне за съответната диагностика и следваща терапия. Работата в екип носи позитиви във връзка с детското развиване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР