Притеснява ме не толкова наличието на 10-15 случая на Западнонилска

...
Притеснява ме не толкова наличието на 10-15 случая на Западнонилска
Коментари Харесай

Заплашена ли е страната ни от Западнонилска треска?

" Притеснява ме не толкоз съществуването на 10-15 случая на Западнонилска тресчица. Тя обаче е индикатор, че климатичните промени водят до промени в комарите, кърлежите и гризачите, а те пък носят всички болести, които са присъщи за тях. Например, маларията, към която би трябвало да бъдем изключително деликатни, е унищожена в България. У нас имаме по 10-15 случая, импортирани извън от хора, идващи в страната, само че не сме допускали вътрешно разпространяване на болестта посредством комарите в България. Надявам се това да остане по този начин ".Това съобщи в студиото на " Здравей, България " доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор. 

Причина за изявлението му са изобилните дъждове у нас, с които нараства и рискът от Западнонилска тресчица. Заразата се придвижва посредством ухапвания от комари. А броят на записаните заболели в Европа пораства. Само за предходната седмица са открити 20 нови случая в Италия, 10 в Румъния, и по няколко в Гърция, Сърбия и Унгария.

" Западнонилската тресчица е едно от болесттите, които се предават посредством захапване от комари, както и маларията. Тези болести обаче, преди 10 години ги смятахме за екзотични и четяхме за тях единствено в учебниците по тропическа медицина.  Последните години е реалност, че те стартират да местят границите си на север ", съобщи доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

По думите му, Западнонилската тресчица се среща главно при птиците, дребните гризачи, само че хората, които са ухапани от инфектиран кърлеж, също развиват болестта. То се предава посредством комарите, които са най-разпространени в България от рода Кулекс, тъй че в тази ситуация съвсем всеки един комар може да бъде преносител на болестта.

Д-р Ангел Кунчев съобщи, че Италия е най-засегната от заболяванията, излъчени посредством ухапвания от комари. Въпреки това, вариантът на нилската треска в Съединените щати води до редица съществени затруднения при хората, които рядко се срещат в европейските страни.

" Нашите варианти по Средиземноморието са от Северна Африка и тежките случаи на затруднения от болестта са под 1%. Енцефалит и менингит може да се развият един път на към 500 до 1000 случая ", сподели още доктор Ангел Кунчев.

А по какъв начин да отличим Западнонилската тресчица от елементарен летен вирус?

" Температурата не спада, задълбочават се признаците на гадене, изнемощялост и повръщане, които водят до дехидратиране. Няма характерно лекуване за този вирус ", поясни доктор Ангел Кунчев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР