Притеснително е седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят

...
Притеснително е седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят
Коментари Харесай

Картел на розопреработвателите видя Мая Манолова

Притеснително е седмици преди акцията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е идентична, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за съществуване на картелно съглашение, което убива конкуренцията, смъква цените и ликвидира бранша. Това сподели омбудсманът Мая Манолова в Карловско на среща с розопроизвоидтели и ги увери, че ще сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Тя разгласи още, че ще сезира и Национална агенция за приходите, да се намеси и стартира щателни инспекции на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лв. за кг розов цвят, на тези които сега ограбват труда на розопроизводителите.

„ Важно е всички дребни розопроизводители да се записват като аграрни такива, с цел да могат да получат обещаните от земеделското министерство обезщетения " деминимис ", прикани Манолова. По нейните думи, това може да стане през общинските служби по земеделие, които на място да записват всички, които желаят да се записват.

Необходимо е също по този начин след приключването на тазгодишната акция, дребните розопроизводителите да се обединят в Асоциация, с която следващата година дружно да могат да си пазят ползите си. Както и да вземат участие в процеса на сключване на контракти с дестилериите, тъй че да бъдат оптимално предпазени ползите на дребните розопроизводители, като в договорите са посочени регламентирани минимални изкупни цени, неустойки, както и санкции при несъблюдение на договореностите.

Мая Манолова сподели още, че няма по какъв начин страната да избяга от отговорност и да не поддържа розопроизводителите и този значим бранш - розопроизводството, който е лицето на България. В къси периоди би трябвало да бъде направен закон за розата, само че страната може да се намеси и да спре вноса на артикули, които компрометират качеството на българското розово масло.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР