Притеснително е, че се прави актуализация на бюджета още в

...
Притеснително е, че се прави актуализация на бюджета още в
Коментари Харесай

Макроикономист: Ранната актуализация на държавния бюджет е притеснителна

„ Притеснително е, че се прави актуализация на бюджета още в първото тримесечие – т.е., през годината евентуално ще има няколко актуализации и то тъкмо през тази година, в която се приготвяме да влезем в Еврозоната. Това е отрицателното. “

Това разяснява в студиото на Euronews Primetime макроикономистът доцент доктор Щерьо Ножаров. Според него в бюджета за 2024 година няма заложени буфери. 

„ Има прочут риск за мен и се постанова преосмисляне на бюджета, още повече, че той е заложен с експанзивна фискална позиция, а би трябвало да има неутрална фискална позиция. Това са рекомендациите на МВФ, които излязоха скоро, както и на Световната банка “, акцентира специалистът.

„ Обикновено инфлацията се получава от прегряване на стопанската система, обаче в нашия случай това не е по този начин. Ние имаме комбиниране сред стесняване на стопанската система, тъй като растежът за предходната година е под 2%, и в това време огромна инфлация. Тоест имаме едно повишаване на паричната маса на база на разпределяне на пари за приходи, за заплати, пенсии и така нататък Имаме стесняване на износа, на вноса, индустриалното произвеждане е спаднало, което води до стесняване на стопанската система по отношение на експанзивното разгръщане на паричната маса “, изясни макроикономистът.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР