Притеснителен случай, свързан с междубанков онлайн превод на пари, при

...
Притеснителен случай, свързан с междубанков онлайн превод на пари, при
Коментари Харесай

Банка оплеска превода на фирма от Мездра, отказва да възстанови парите

Притеснителен случай, обвързван с междубанков онлайн превод на пари, при който дребна компания изгаря с 15 хиляди лв. за часове. Собствениците са безапелационни, че става дума за пробив в банковата отбрана и упорстват сумата да им бъде върната.
Финансовата институция, от която е изпълнено заплащането, отхвърля да ги обезщети. Потърпевшите са алармирали за мистериозното изгубване на сумата полиция и прокуратура, комисиите за финансов контрол и за отбрана на потребителите.
Фирмата на Владимир Андровски траспортира артикули сред Италия, България, Гърция и Румъния. Офисът е в Мездра. Майката на Андровски в качеството на чиновник превежда 15 хиляди лв. от Банка "А " в друга сметка на компанията в Банка "Б ", където синът обслужва заем.
„ При превода аз постоянно си изпринтвам едно платежно, погледнах го, всичко е ОК, по-късно към три и половина би трябвало да влязат парите “, изясни Милка Андровска.
Индикация, че превод е постъпил в банка „ Б “, до края на работния ден няма. Че става нещо неправилно, неразбираемо за какво не вижда даже персоналният банкер на фамилията от банка „ А “, който е имал разполагаем съвсем шест часа да се усъмни и да реагира. Отговорът по телефона на дежурния оператор на финансовата институция е следният:
„ Бе ще влязат, чакайте, на следващия ден ще влязат “, изясни Милка.
Междувременно синът Владимир, който е в чужбина, през онлайн приложение на телефона си открива, че парите са постъпили в непозната сметка.
„ И се чудя какво става, и да, мисля, че майка ми е сбъркала, само че беше късно вечерта, в този момент дамата няма да я тормозя, на идната заран тя ми споделя, че тя си е разпечатила всичко, платежното е тъкмо, само че парите са отишли по различен IBAN, той не се подменя в нашия компютър, да кажеш ОК, той при вас е сменен, той се подменя в тяхната система “, споделя Владимир Андровски, притежател на компанията.
Притеснена, дамата подава сигнал в банка „ А “ - още на другия ден.
„ И ме посъветваха да не отивам в полицията, те ще си създадат лично следствие. С хората, с които контактувах, ме обнадеждиха, че парите ще ни бъдат възобновени “, изясни Милка.
Впоследствие IT-специалисти на банката изследват компютъра на Андровска с нейно единодушие.
„ Клонираха данните и към този момент ние чакаме, чакаме някакъв отговор, отговор не идва “, съобщи дамата.
Тогава посредством юрист от компанията изискали банката да им върне парите в тридневен период. Вместо пари обаче пристигнал писмен отговор.
„ Няма да ни върнат парите, цитират член, камо ли аз съм направила неверния превод, в случай че беше някой различен, допустимо е, само че аз съм майка на притежателя, по какъв начин ще подаря на някой различен пари, които са на сина ми “, изясни Милка.
Жената ни демонстрира принтираното платежно разпореждане, съгласно което неточност няма, IBAN-ите на наредителя и получателя са безусловно правилни. Освен това от няколко месеца компанията прави преводите с така наречен токън, хардуерно устройство с двойна отбрана.
Междувременно персоналният банкер на Андровски от въпросната банка „ А “ във Враца го посъветвал.
„ Аз мога да ви кажа в този момент да си съдите лицето, против него да подадете иск, което е получило парите, аз споделям поверил съм моите пари на вас, имам искания към вас, нито познавам въпросния господин “, разясни той.
В отговор на наше питане от банка „ А “ смятат, че са изпълнили тъкмо платежното разпореждане на база подадените от наредителя параметри и няма съображение за възобновяване на претендираната от него сума. Междувременно Андровски към този момент е сезирал всички вероятни институции, имащи отношение към киберсигурността и към накърнените му права на банков клиент. И дава образец с Италия, където сега живее.
„ 24 часа, откакто ти обявиш, че се е случила банкова, кредитна машинация,и ти не носиш отговорност за тази машинация, банката се задължава да ти върне парите, това са европейски закони, не знам по какъв начин в България работят тези закони “, споделя Владимир Андровски.
Владимир има намерение да съди банката най-малкото, тъй като, откакто й е съдействал до дъно, не е получил задоволително пояснение какво тъкмо се е случило. Семейството споделя тази история и тъй като в този момент може да са изгубили 15 хиляди лв., само че кой ще им подсигурява, че идващият път няма да са 10 пъти по толкоз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР